• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çocuk cinsel eğitiminde soru ve cevaplar 1 ARMAĞAN PINAR ADANAR

Çocuk cinsel eğitiminde soru ve cevaplar 1

armagan.adanar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.05.2016, 00:00
Çocuklar zaman zaman anne babalarına cinsel konularda sorular sorarlar. Anne-babaların bu konuda verdikleri cevaplar çocuk cinsel eğitimini oluşturur. Verilen cevapların ne kadar sağlıklı olduğu eğitimin de sağlıklı olup olmadığını belirler.

- Bu eğitimi vermek için annebabanın da cinselliğe ve kendi cinsel kimliğine bakışı da önemli olmalı değil mi?

Çocuklarla cinsel konuları konuşmadığınızda cinselliğin tabu olduğu mesajını vermiş olursunuz. Peki cinsellikle ilgili konuşmak sizin için tabu mu? Yasak mı? Suç mu? Siz bu konuda ne düşünüyorsanız çocuğunuz da sizin davranışınızı örnek alacaktır. Çocukken cinsellik konusunda edinilen yanlış ve sağlıksız bilgiler yetişkinlik döneminde de yetişkinin cinsel yaşamını hadi onu da bırakın bir kenarıya kendi cinsel kimliğine bakışını belirlEr. İşte bu yüzden uygun ve sağlıklı cinsel eğitim çocuklara verilmelidir. Cinsellik hakkında konuşmak sex hakkında konuşmak değildir. Çocuğun kendi bedeniyle ilgili bilgi edinmesi onun en doğal hakkıdır. Çocuklar için 3 yaşına kadar vajenin ve penisin kulağından veya burnunda farkı yoktur. Çıplaklık son derece doğal ve rahattır. Anne-babayla beraber çıplak yıkanabilirler.
Ancak cinselliği yasak alan düşünen insanlar çocuklarına bu yaşta çıplaklığı yasaklarlar. Bu sayede çocuk yavaş yavaş vajenin veya penisin dokunulmaması gereken ayıp alanlar olduğunu öğrenir ve organlarına yabancılaşır.

- Cinselliğe ilgi kaç yaşlarında başlar?

Çocuklarda cinselliğe ilgi 2-4 yaşları arasında başlar. Çocuk kendi bedenindeki girinti çıkıntıları incelemeye başlar. Sonra da anne-baba veya kardeşinin girinti çıkıntıları izler. Soru sorarsa da bu konuda açıklıkla cevap vermek gerekir. Örnek: Sen kızsın ve kızlarda pipi yoktur. Erkeklerde vardır. bu bir sorun değildir gibi basit bir açıklama yapılabilir. Cevabınız açık, net ve onun yaşına uygun olmalıdır.

- Çocuklar "bebek nasıl olur" diye sorduklarında anne-babalar neden panikler?

5 yaş civarı bu soruya sık rastlarız.
Bu soruyu soran çocuk kesinlikle sağlıksız değildir. Aksine oldukça sağlıklıdır.
Verilecek cevap yine detaydan ve soyut kavramlardan uzak olmalıdır.
Örnek; çocuklar annelerinin karnında özel ve sıcak bir yerde büyürler. Anne yemek yediğinde boğazından geçen yemekle bebek de beslenir. Bebek yeterince beslenip büyüdüğünde annenin içindeki bir delikten dışarıya gülerek çıkar gibi net somut ve çocuğun yaşına uygun anlayabileceği açıklamalar yapılabilir.

- Çocuklar bu yaşlarda cinsel içerikli oyunlar da oynuyorlar.

Bazen birbirlerini öpebiliyorlar.
Özellikle kız babaları bu duruma içerliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bu yaşlarda oynanan oyunlara baktığımızda çoğu doktorculuk, evcilik gibi oyunlardır. Birbirlerini öpebilirler.
Ve hatta birbirlerine cinsel organlarını gösterebilirler. Böyle bir durumda paniklememek gerek. Çocuğunuzu karşınıza alıp onunla bunu konuşun. Ona kızmadığınızı ancak pipisini ya da vajenini arkadaşlarına göstermesinin doğru olmadığını eğer merak ettiği bir şey varsa size veya babasına sorabileceğini söyleyin ve konuyu kapatıp uzaktan çocuğunuzu oyun sırasında izleyin.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA