• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Müziğin dağılan efsaneleri: Black Sabbath ÇAĞRI ZORER

Müziğin dağılan efsaneleri: Black Sabbath

cagri.zorer@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.09.2017, 00:00
Heavy Metal denince çoğu kişinin aklına gelen ilk isim Metallica olabilir. Fakat türün ilk örnekleri göz önüne alındığında ve sonrasında dünyaya nasıl yayıldığı bahsinde adını anacağımız ilk isim Black Sabbath olmalı

HEAVY METAL'IN BABALARI: BLACK SABBATH

'Heavy Metal'in kurucu atası' olarak kabul edilen Black Sabbath'ın hikayesi 1968 yılında Birmingham'da başladı. Kendilerine seçtikleri ilk isim, 'Polka Tulk Blues' oldu. Vokalde Ozzy Osbourne, gitarda Tony Iommi, bas gitarda Geezer Butler ve davulda Bill Ward'tan oluşan grup daha sonra 'Earth' ismini aldı. Grubun basçısı Geezer Butler, Aston sinemasının önünden geçerken Mario Bava'nın Black Sabbath adlı korku filmini izlemek için sıraya girmiş insanları gördü ve kafasında canlanan fikri hemen Ozzy Osbourne'ye anlattı. 'İnsanlar korkmak için sinemaya gidiyorlarsa, korkmak için müzik de dinleyebilirler' diye düşünmüştü. Osbourne ve Butler ikilisi filmin de etkisiyle 'Black Sabbath' adlı şarkıyı yazdı ve grubun adı da son kez değişti.

İLK ALBÜM VE ELEŞTİRİLER

İlk albüm 'Black Sabbath' adıyla Şubat 1970'te raflardaki yerini aldı ve tüm listelere hızlı bir giriş yaptı. İlk albümde yaptıkları müziği 'Karanlık Blues' olarak tanımlayan ekip sert eleştiriler almasına rağmen hem Amerika'da hem de İngiltere'de kayda değer satış rakamlarına ulaşmıştı.
İkinci albüm için stüdyoya giren grup üyeleri Vietnam Savaşı'nın etkisiyle albüme 'War Pigs' (Savaş Domuzları) adını vermek istiyordu. Warner Bros Plak şirketinin bu isimden rahatsız olması albümün 'Paranoid' adıyla çıkmasına neden oldu. 1970 Eylül'ünde yayınlanan albüm ilk albümden daha büyük bir başarı sağladı. İkinci albümle birlikte müzik dünyasında heavy metal daha çok konuşulmaya ve dinleyicisini arttırmaya başlamıştı. Bu sırada Led Zeppelin de metalin yeni seslerinden biri olmuş, türün yayılmasına katkı sağlıyordu. 'Master of Reality' ve 'Volume 4' albümlerinden sonra Black Sabbath'ta alkol ve uyuşturucu sorunları baş göstermeye başladı. Dördüncü albüm Black Sabbath'a dünya turnesinin kapılarını açmış ve grup başarısından dolayı metal müziğin bir numaralı ismi olarak kabul görmeye başlamıştı.

RONNIE JAMES DIO DÖNEMİ

Takvimler Haziran 1976'yı gösterdiğinde Ozzy Osbourne gruptan sıkılmaya başlamış ve kariyerine tek başına devam etme fikrine sarılmıştı. 'Technical Ecstasy' ve 'Never Say Die' albümleri otoritelerden ağır eleştiriler alıyordu. Grubun önemli isimlerinden Geezer Butler "Bu albüm sonun başlangıcı olabilir" sözleriyle endişesini belli eder. Ozzy Osbourne'nin gruptan uzaklaşması, uyuşturucu ve alkol sorunu, grubun diğer üyelerini ayrılık kararına zorluyordu. 11 Aralık 1978'teki New Mexico konseri sonrası Ozzy Osbourne gruptan kovuldu. Black Sabbath'ın menajer'i Don Arden'ın kızı Sharon Arden -ki kendisi daha sonra Ozzy Osbourne ile evlenecektir, gruba Ronnie James Dio'yu önerir. 1980 yılında gruba klavyeci olarak Geoff Nicholls da katılır. Gruba katılan iki yeni isim ve 'Heaven and Hell' albümüyle küllerinden yeniden doğan Black Sabbath olumlu eleştiriler alır.
Albüm satışları patlayan grup Dio'lu döneme harika bir giriş yapar ve bir kez daha dünya turnesine çıkar. Müzik kariyerine tek başına devam eden Osbourne ise, sadık hayranları sayesinde solo kariyerinde başarılı bir çizgi çizmektedir. İki yıl her şey yolunda gitmesine rağmen gruba her zaman inancını koruyan Tony Iommi ile Dio arasındaki sürtüşme ayrılığa dönüşür. Dio gruptan ayrılıp kendi grubunu kurar. Dio sonrası Black Sabbath'a uzun yıllar boyunca bir çok farklı isim katılır. Fakat Black Sabbath'ın yolu Ronnie James Dio ile bir kez daha kesişecektir. Ağustos 1990'da Iommi, Dio'yu gruba dönmesi için ikna eder. Vakit kaybetmeden stüdyoya giren ekip sıkı çalışır ve iki yıl sonra 'Dehumanizer' albümünü yayınlar. Albüm sonrası turneye çıkan Black Sabbath'ı, o sırada Kaliforniya'da turnede olan Ozzy Osbourne ön grup olarak sahne almaları için davet eder. Grup üyeleri bu daveti kabul eder fakat Dio "Ben o palyaçoyu desteklemem" diyerek grubu terk eder.

BÜYÜK BULUŞMA

1997'ye geldiğimizde gruptan ayrılmayan tek üye hala Tony Iommi idi. En başından beri gruba olan inancını koruyan Iommi, orjinal üyeleri tekrar topladı. Ozzy Osborne'nin gruba dönmesi müzik dünyasında büyük yankı uyandırmış, 20 Ekim 1998'de yayınlanan 'Reunion' albümü tüm listeleri kasıp kavurmuştu. 'Iron Man' adlı parça 'En İyi Metal Performansı Grammy Ödülü'ne layık görüldü. Her şeyin yolunda gitmesine rağmen bir yandan da Osbourne solo kariyerini devam ettirmek istiyordu. 2006'da yollarını bir kez daha ayıran grup üyelerini altı yıllık bir aradan sonra bu kez Iommi değil Ozzy Osbourne birleştirecekti. 2010 yılında grubun orijinal dörtlüsünü bir araya getirmek istediğini söyleyen Osbourne, 2012'de hayalini gerçek- leştirdi. Iommi, Butler ve Ward yeniden Osbourne ile birlikte yeniden sahneye çıktı. İlerlemiş yaşlarına rağmen verdikleri konserler ile müzik dünyasının saygısını bir kez daha kazanan Black Sabbath bu birleşmeyi harika bir albümle taçlandırdı. '13' adını verdikleri albüm grubun son albümü oldu. 1968 yılından bu yana ürettiği müzik ile heavy metal ve türevlerinin yaratıcısı olarak görülen Black Sabbath, doğduğu şehir Birmingham'da son konserini vererek, Şubat 2017'de hayranlarına veda etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA