(4 KİŞİLİK)Malzemeler
250 gram kuru fasulye
2 adet soğan
Yarım çay bardağı
Mısırözü yağı
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet sivri biber
50 gram pastırma
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber, tuz
Bazı yörelerde "fakirin eti" olarak adlandırılan kuru fasulye bir hayvan etinin taşıdığından biraz daha fazla protein taşır. Sadece fasulye değil nohut, mercimek, bakla, soya fasulyesi, bezelye ve börülce gibi diğer baklagiller de protein bakımından oldukça zengindir. Aslında baklagil dediğimiz kuru sebzeler, bitkilerinin olgunlaşmış tohumlarıdırlar. Aralarında en verimlisi ise soya fasulyesidir. Ancak bugün, sofralarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kuru fasulye ile yapılan bir yemeğin tarifini yazacağım sizlere. Dünya genelinde eti en pahalı yiyen milletlerden biri olarak protein ihtiyacımızı karşılamak için alternatif bir yol olması açısından da bu tarifin isabetli olacağını düşünüyorum. Gelelim yemeğimizin tarifine.. Önce kuru fasulyeyi haşlayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Yarım çay bardağı sıvı yağı kızdırın ve soğanları içine atıp, kavurun. Üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ile 2 adet küçük doğranmış biberi ilave edin. Haşlanmış fasulyeleri de tencereye alın ve üzerini örtecek kadar su ilave edin. Kısık ateşte sebzeler suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan aldığınız tencereyi fırın kabına boşaltın. Pastırmayı küçük küçük doğrayın, 1 çorba kaşığı tereyağında kavurun ve fasulyelere ekleyin. Tuzunu da serperek önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15 dakika pişirin. 1 tatlı kaşığı nane ve 1 çay kaşığı karabiberi ekleyip servis yapın. Afiyet olsun.
Sodalı börek
MALZEMELER
(6 KİŞİLİK)
250 gr az yağlı beyaz peynir
1 su bardağı doğranmış maydanoz
4 adet yufka
2 yemek kaşığı tereyağı
2 şişe maden suyu (40 cl)
2 yumurta
İç malzeme için peyniri ezip doğranmış maydanozlarla karıştırın. Fırın tepsisini yağlayın. 1 yufkayı bütün olarak tepsiye serin, fazlalıklar dışa doğru sarkacaktır. İkinci yufkayı ikiye bölün. Her bir parçayı kırıştırarak tepsiye serin. Üçüncü yufkayı da ikiye bölün ve sadece bir yarısını tepsiye serin. Peynirli ve maydanozlu için tamamını tepsideki 2,5 yufkanın üzerine yayın. Üçüncü yufkanın kalan yarısını peynirli için üzerine kırışık olarak serin. Son yufkanın kenar kısımlarını koparıp ortasını bütün bırakın. Kopardığınız kenarları tepsiye yayın. Son olarak tepsinin dışına sarkan yufkayı da iç tarafa alın. Ortası kalan yufkayı tepsiye serin. Kenarına taşan kısımları böreğin altına sıkıştırın. Böreği kuru iken dilimleyin. Tereyağını eritin, sırayla maden sularını ve 2 yumurtayı ekleyip bir tel yardımıyla çırpın. Karışımı kesilmiş yufkaların üzerine gezdirerek en az 1 saat oda sıcaklığında bekletin ve son olarak önceden ısınmış 200 derece fırında 30-40 dakika pişirin. Afiyet olsun.
