(5 KİŞİLİK)1 kg dolmalık patlıcan
1.5 su bardağı dolmalık pirinç
3 domates
3 acı sivri biber
1 soğan
1 demet maydanoz
1/2 Su bardağı zeytinyağı
2 Su bardağı su
Karabiber, nane, tuz
Sosu için:
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı nane
10- 12 diş sarımsak
1 çay bardağı su
Hemen her sebzeden yapılabilen dolma, Türk mutfağının en eski yemeklerinden biri; öyle ki Orta Asya Türklerinin sofralarında bile yer aldığı söyleniyor. Belirtildiğine göre tarımsal üretime başlayan Türkler, yazın bol olan sebzelerini kışın da yiyebilmek için kurutarak saklamaya başlamış ve bugün hala mutfaklarımızda pişen dolma yemeğine sofralarında yer vermiş. Daha sonra kabaktan soğana; domatesten bibere çeşit çeşit sebzeden yapılan "dolma"yı, dünyanın dört bir yanına ihraç etmişiz ve dünya milletleri "dolma" için Türkçe'deki seslere çok yakın kelimeler üretmiş; Yunanlılar "dolmadaki", Gürcüler "t'olma", Ermeniler "tolma", İranlılar "dolmeh", Araplar da "dolme" demiş. Şüphesiz ki oldukça sevilen bir yemek.. Ben de bu yüzden sizlere bir dolma tarifi yazmak istedim ve pek çok çeşidi olan bu yemeğin ekşili olanını yazmaya karar verdim. Ekşili patlıcan dolması için önce patlıcanları oyup tuzlu suda 10-15 dakika bekletin. Pirinci yıkayıp suyunu süzün ve içine soğan, maydanoz, soyulmuş domates ve sivri biberleri küçük küçük doğrayın. Ardından pirince zeytinyağı, pirinç, domates, maydanoz, biber, soğan, tuz ve baharatı ekleyerek karıştırın. Patlıcanları hazırladığınız karışımla doldurup üzerlerini 1 dilim domatesle kapatın. Tencereye dizip suyunu ilave edin. Bir tutam tuz ekleyip ağır ateşte 20-25 dak. pişirin. Sos için iri dövülmüş sarımsakları 4 çorba kaşığı zeytinyağı ile 1-2 dakika kavurun. 1 tatlı kaşığı nane ekleyip kavurmaya devam edin. Limon suyu ve 1 çay bardağı su ekleyip bir taşım kaynatın. Dolma piştikten sonra üzerine, hazırladığınız bu sosu gezdirip 4-5 dakika daha pişirin. İsteğinize göre ılık veya soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Limonlu irmik pastası
MALZEMELER
(6 KİŞİLİK)
5 su bardağı süt
1 su bardağı
2 çorba kasığı toz şeker
1 su bardağı
2 çorba kaşığı irmik
Yarım limonun suyu
Yarim limonun rendelenmiş kabuğu
1 çorba kaşığı margarin
Üzerine: Limon dilimleri
Sütü toz şekerle birlikte ocağa oturtun. Fazla kaynatmadan, sürekli karıştırarak toz şekerin erimesini sağlayın. İrmiği ilave edip, orta ateşte sürekli karıştırın. Koyulaşmaya başlayınca, yarım limonun suyunu ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin. Margarini ilave edin. İyice karıştırıp ocaktan alın. 25 cm çapındaki bir kek kalıbını streç film veya alüminyum folyo ile kaplayın. İrmikli karışımı kalıba boşaltın. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirip, soğumasını sağlayın. Kalıptan çıkarıp rendelenmiş limon kabuğu ve limon dilimleri ile süsleyip servis yapın.
