(5 KİŞİLİK)2 su bardağı pilavlık bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
1 tutam safran ya da köri
2 adet orta boy havuç
Yarım tatlı kaşığı tarçın
Yarım tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı susam
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı tuz
6 çorba kaşığı sıvı yağ
3,5 su bardağı su ya da et suyu
Üzerine 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
Bugün baharın gelişini simgeleyen Hıdrellez'i kutluyoruz. Çoğumuz, Hızır ile İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu varsayılan 5 Mayıs gecesinde Hızır'ın uğradığı yerlere, dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yaparız. Kimi para keselerinin ağzını açık bırakır; kimi ev, araba, bahçe dileklerini bir gül ağacının altına çizer; kimi de dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asar. Ama en yaygın uygulama ateş yakıp üzerinden atlayarak dilek tutmaktır. 5 Mayıs gecesi İzmir'de ateş yanmayan bir sokak hemen hemen yok gibidir. İzmir'deki bir ritüel de bu bayramı en coşkulu kutlayan Romanlar'ın sabah Fuar'da yaptıkları pikniklerdir. Kemeraltı kalabalığına dönen Fuar alanında rengarenk elbiseleri, cıvıl cıvıl kahkahaları ve çeşit çeşit enstrümanlarıyla çalıp oynayan, eğlenen Romanlar baharın insana verdiği coşkuyu göz önüne serer. İzmir'in tarihi kadar eski olan bu bayramda dileklerinizi, gerçekleşmeleri için bir kağıda yazarak Körfez'in sularına bırakabilirsiniz. Kim bilir; bakarsınız Hızır bu sene sizi mutlu eder.. Şimdi evlerinize bereket getirmesi dileğiyle Anadolu'da kırda yapılan Hıdrellez şenlikleri için hazırlanan Hıdrellez pilavının tarifini yazıyorum. Tencereye sıvı yağ koyun. Orta ateşte ısınınca yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyin. Soğanlar kavrulunca kibrit çöpünden biraz kalın doğranmış havucu, yıkanmış bulguru, safran ya da köriyi de katın. 3- 4 dakika kavurduktan sonra 3,5 su bardağı su ya da et suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak önce orta sonra kısık ateşte 15 dakika pişirin. Pişen pilava tuz, karabiber, susam, yenibahar ve tarçın ekleyerek karıştırın. Kapağı kapalı olarak 1- 2 dakika daha kısık ateşte pişirin. Ocaktan alıp yarım saat dinlendirin. Üzerine dişe gelecek şekilde dövülmüş ceviz serperek taze soğan eşliğinde sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.
Kaya kurabiyesi
MALZEMELER
(6 KİŞİLİK)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı ceviz veya fındık
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Alabildiğince un
Hamur kabına yumurta, margarin ve toz şekeri koyup üçünü karıştırın. Kabartma tozu ile vanilyayı da ekleyip karıştırmaya devam edin. Üzüm ve cevizi de ekleyin. En son unu ilave ederek, yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan gelişi güzel parçalar koparıp, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin.
