(4 KİŞİLİK)500 gr taze bakla
3 adet enginar
1 demet taze soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 demet dereotu
Tuz
1 yemek kaşığı un
Limon suyu
1 tatlı kaşığı şeker
Ayıklanan Sebzelerin Bekletileceği Su için:
2 yemek Kaşığı un
Limon suyu
Sebzeleri örtecek kadar su
Kanda bahar temizliği yapan enginar, bugünlerde bol ve ucuz olarak bulunabiliyor. Mevsiminin son günlerini yaşayan enginarı kış aylarında da tüketmek isterseniz işte size kolay bir yöntem: Enginarları yemeklik ve dolmalık olarak ayıklayıp doğrayın. Doğradığınız enginarları yıkadıktan sonra kararmamaları için limonlu unlu suya koyun. Ardından limon ve tuz ilave ettiğiniz suda 2 dakika haşlayın. Daha sonra süzerek hemen soğuk suyun içine atın. Son olarak da kağıt havluyla kurulayıp buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucunuza koyun. Enginar seçerken ağır olmasına, yapraklarının sık olmasına, ortasının da sert ve tüysüz olmasına dikkat edin. Gelelim yemeğimizin tarifine.. Sebzeler yıkanır. Ayıklanan sebzeler limonlu unlu suyun içine koyulur. Enginarların sapları da ayıklanır. Sebzelerin sığacağı bir tencereye taze soğanlar doğranır. Üzerine baklalar daire şeklinde dizilir. Baklaların ortasına enginarların sap kısımları tencerenin ortasına gelecek biçimde sıralanır. Baklaların ve enginar saplarının üzerine enginarlar, sap kısımları tencerenin ortasına daire şeklinde dizilir. Yemeğin yağı koyulur, sebzeler sarartılır. Yemeğe konacak su yine unlu limonlu hazırlanır. İçine tuz ve şeker de ilave edilir.İyice karıştırılıp yemeğe ilave edilir. Kaynayınca altı kısılır. Sebzeler yumuşayıncaya dek pişirilir. Üzerine dereotu doğranır. Yemeğin sıcaklığı dereotunun pişmesine yetiyor. Afiyet olsun.
Çikolatalı bisküvi
MALZEMELER
(10 KİŞİLİK)
250 gr. Orkide margarin
1 su bardağı tozşeker
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı süt
Rendelenmiş 1 limon kabuğu
4 su bardağı un
200 gr. ceviz
Üzerine sürmek için: 100 gr. bitter çikolata
Öncelikle yumuşatılmış margarini derin bir kaba alın. Şekeri, yumurtayı, sütü ve rendelenmiş limon kabuğunu karıştırın. Unu ilave edin. İnce kıyılmış cevizi katın. Hamuru iyice karıştırın. Yoğurup rulo yapın. Üzerine nemli bir bezle örtün. 2 saat kadar buzdolabında bekletin. Buzdolabından aldığınız hamuru incecik dilimleyin. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye alın. Kızgın fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından aldığınız bisküvileri soğumaya bırakın. Bu arada çikolatayı benmari usulü eritin. Bisküvilerin üzerine sürüp, servis yapın. Afiyet olsun.
