• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Fırında barbun

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08 Mayıs 2010
MALZEMELER
1 kg. barbun balığı
Yarım çay bardağı Orkide sıvı yağ
Mısır unu (buğday unu da olabilir)
Tuz

Mayıs ayının en lezzetli balıkları levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit. Özellikle Mayıs ayında bolca çıkan bu balıkları her gün yemek ve her yerde bulmak mümkün. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit ise artık yağ kaybetmeye başladığı için birkaç ay önceki lezzetini de kaybediyor. Bu yüzden her balığı mevsiminde yiyerek hem istediğimiz lezzeti hem de vücudumuza faydası olan maddeleri yeterince alabiliriz. Bu kadar bahsettikten sonra gelelim pazar gününe özel balığımızın tarifine. Bugün sizlerle fırında barbun tarifini paylaşacağım. Aklınızda bulunsun: Taze balığın gözleri parlak, solungaçları kırmızı olur, kokusu olmaz ve derisi gergindir. Parmağınızla bastırdığınızda oluşan çukurluk hemen gitmiyorsa o balık bayattır. Gelelim fırında barbun balığının yapılışına. Ayıklanmış barbunları akan suda tek tek yıkayıp süzgeçte süzülmeye bırakın. Süzülen balıkları büyükçe bir kaseye alıp, üzerine sıvı yağ ekleyerek güzelce karıştırın. Bu şekilde balıkların tamamının yağlanmasını sağlayın. Başka bir kapta mısır unu ve tuzu iyice karıştırın. Bu unu ile balıkların her yerine tek tek bulaştırın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine (çok az sıvı yağ ile yağlanmış cam fırın kabında da olabilir) sırayla dizin. 200 dereceli fırında balıklar kızarana kadar pişirin. Ardından bol salata ile servis yapın. Afiyet olsun.

Sıcak tahin helvası


300 gr. sade tahin helvası
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tereyağ
Yarım limonun suyu
1 limon kabuğu rendesi

Fırını 200 derecede ısıtın. Bütün malzemeleri çatalla ezerek iyice karıştırın. Fırına dayanıklı kaselere ya da bir borcam kapağına 1 cm. kalınlığında pay edin. Helva kaselerini, sıcak fırının üst rafına yerleştirin ve 4-5 dakika pişirin. Daha sonra, fırının sadece ızgara özelliğini kullanarak üzerlerini kızartın. Ve sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.