• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Hürrem Sultan kebabı

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06 Mayıs 2010
MALZEMELER
(4 KİŞİLİK)

200 gr yağsız ve sinirsiz kuşbaşı dana eti
100 gr kültür mantarı
1 tane orta boy soğan
1 tane sivri biber
1 tane orta boy domates
1 yemek kaşığı salça
Yarım limon
2 tane orta boy patates
2 su bardağı su
1 su bardağı süt
Tuz ve Karabiber

Bugün sizlerle Osmanlı Saray Mutfağı'ndan bir yemeğin tarifini paylaşmak istedim. Osmanlı'nın günde yaklaşık 4 bin kişiye yemek pişirilen 20 adet büyük bacası bulunan 5250 metrekarelik dev mutfağının zengin mönüsünden bir yemek seçmek elbette ki kolay değil. Saray mutfağı bu zenginliği Uzakdoğu'dan başlayıp Anadolu'ya kadar uzanan göç serüveninden alıyor kuşkusuz. Bu serüvene Anadolu'nun farklı iklimlerinde yetişen değişik sebze ve meyvelerin bolluğu ile yemeklerde sıkça kullanılan baharatların farklı tatları da eklenince, zengin yemek çeşitleriyle dünya genelinde adından söz ettiren bir mutfak çıkıyor ortaya. Bugün size bu mutfağın en gözde yemeklerinden birini; Hürrem Sultan kebabını yazıyorum. Önce kültür mantarlarını yıkayıp 30 dk limonlu- tuzlu suda bekletin. Daha sonra mantarları 4'e bölüp susuz olarak ocağa koyarak suyunu çekene kadar bekletin. Tencereye yağı koyup kızdırdıktan sonra eti ve soğanı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Daha sonra mantarı ilave edin, et suyunu çekene kadar kadar kavurun. Salçayı da ekledikten sonra suyu, tuzu ve karabiberi de ilave ederek kısık ateşte 30 dakika pişirin. Pişen yemeği fırın tepsisine boşaltın. Üzerine domates ve biberleri kuşbaşı doğrayıp ilave ettikten sonra tepsinin üzerini folyo ile kapatıp 60 dereceli fırında yarım saat bekletin. Diğer yandan yemeğin altına koyacağınız püre için patatesi haşlayıp soyarak mikserde çevirin. Tencereye çok az yağ ve süt, tuz, karabiber ilave ederek iyice karıştırıp hazır edin. Ardından tabağın altına püreyi serip üzerine yemeği koyarak servis yapın. Afiyet olsun.

Keşkül

MALZEMELER
(4 KİŞİLİK)

4 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pirinç unu
1 paket vanilya
1 çay bardağı badem
1 çay bardağı Hindistan cevizi

Bademleri haşlayıp kabuklarını soyun. Bademlerden 4-5 adet ayırın ve kalanını robottan geçirin. Sütü, robottan geçirilmiş bademi, pirinç ununu ve bir fiske tuzu hafif koyulaşıncaya kadar karıştırarak ocakta pişirin. Koyulaşmaya başlayınca şekeri ve Hindistan cevizini ilave edin. Muhallebi kıvamına gelinceye dek pişirin. Vanilyayı ekleyip ocaktan alın. Kaselere boşaltın. Üzerini bademle süsleyip soğuyunca servis yapın. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.