• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Safranlı dereotlu pilav

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13 Mayıs 2010
2 bardak pirinç
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 adet yeşil biber
1 adet normal boy kuru soğan
1 tutam dereotu
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 çay kaşığı safran
3 bardak su
1 çay kaşığı dolma baharı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı zeytinyağı
Tuz, karabiber

Her cuma, sizinle Osmanlı mutfağının en beğenilen yemeklerini paylaşmaya çalışıyorum. Bugün de çok özel bir yemek olan safranlı dereotlu pilav tarifi yazacağım. Malzemesi bol, görünümü de hayli hoş olan bu pilav ile mönünüzü zenginleştirebilirsiniz. Hazır yeri gelmişken safranın kerametlerine de değinmek istiyorum. Günlük yemeklerde kullanımı pek de yaygın olmayan safran, keskin bir aromaya sahip ve katıldığı yemeğe sarı renk veriyor. Genellikle Akdeniz ülkelerinde yetiştirilen bu bitki, İspanyol mutfağının da vazgeçilmez bir parçası. Safran otsu ve hafif acı tadıyla hayli iştah açıcı. Ayrıca sinirleri yatıştırma, öksürüğü kesme, ciltteki akne ve sivilce gibi rahatsızlıkları giderme, diş ve dişeti rahatsızlıklarında ağrıyı azaltma gibi etkileri de var. Dereotunun da muhteşem aromasını hesaba katarsanız bu pilavın değişik bir deneyim olacağına emin olabilirsiniz. İşte pilavımızın tarifi: Soğanları ve biberi ince ince kıyın ve zeytinyağında pembeleşene kadar çam fıstıkları ile beraber kavurun.1 bardak ılık suya safranı ve kuş üzümlerini atıp 15-20 dakika kadar bekletin. En az 1 saat önce ılık suda beklettiğiniz pirinçlerinizi soğanların olduğu tencereye atın ve 5 dakika kadar yüksek ısıda sürekli karıştırarak pirinçleri biraz kavurun. Üzerine 2 bardak su ve 1 bardak safranlı suyu ekleyin. İnce kıyılmış dereotunu, dolma baharını tuzu ve karabiberi de ekleyerek orta ısıda, su hemen hemen tükenip pirincin üzerinde delikler oluşana kadar ocakta tutun. Daha sonra küçük ocağa alarak altını kısın ve 15 dakika kısık ateşte pişirin. Ardından ocağın altını kapatın ve 10 dakika kadar tencerenin ağzı kapalı olarak dinlendirin. Tencerenin kapağını açın 1 yemek kaşığı tereyağını pilava katın ve daha sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Üzümlü kek

MALZEMELER
(10 KİŞİLİK)

125 gr. Orkide margarin
3/4 su bardağı toz şeker
Bir tutam tuz
4 adet yumurta
2 su bardağı un
3 çay kaşığı kabartma tozu
3 çorba kaşığı süt
Yarım su bardağı siyah ve yeşil üzüm

Erimiş margarin, toz şeker ve bir tutam tuzu mikserle çırpın. Şeker eriyince yumurtaları karışıma tek tek yedirin. Başka bir kaba unu ve kabartma tozunu eleyin. Yumurtalı karışıma biraz un ve bir çorba kaşığı süt ekleyin. Un ve süt bitene kadar çırpma işlemine devam edin. Üzümleri ilave ederek, tahta bir kaşıkla 1-2 kere karıştırın. Dikdörtgen şeklindeki kek kalıbını yağlayarak hamuru boşaltın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 75 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.