800 gr patates200 gr bezelye
1 adet soğan
100 gr jambon
1 adet mozzarella ya da dil peyniri
4 adet domates
60 gr badem
Maydanoz
Et suyu
Rendelenmiş parmesan veya eski kaşar
Tereyağ
Tuz ve karabiber
Tek çeşit yemek yapıp birçok şey sunmak isteyenler için bugün çok özel bir tarif yazıyorum. İçinde birkaç çeşit sebze ve peynirin bulunduğu bu yemek, mutfakta zaman geçirmek isteyenler için de gayet uygun. Çünkü zor olmasa da biraz zahmetli. Ancak sunumu hayli keyifli. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte "ağır etli yemeklerden sıkıldım, bugün değişik bir yemek yapayım" diyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin derim. İşte bademli kaşarlı karşık sebze yemeğimizin tarifi: Bir tavaya koyduğunuz 1 çorba kaşığından biraz fazla tereyağda, doğradığınız soğanı öldürün. Bezelyeleri, tuzu ve karabiberi ekleyip birkaç dakika karıştırarak pişirin. Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra ince ince dilimleyin. Yağladığınız bir fırın tepsisinin dibine ilk patates katını dizin. Üstüne bezelyelerin yarısını, dilimlenmiş mozzarella ya da dil peynirinin yarısını, küp şeklinde doğranmış domates ve jambonun yarısını döşeyin. Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra ikinci patates katını dizin. Diğer malzemelerin kalanını da aynı sırayla koyup işlemi bitirin. Tüm yüzeyini 2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz, ince dilimlenmiş badem ve 2 çorba kaşığı parmesan peyniri ya da eski kaşar rendesiyle kaplayın. Tüm malzemenin üstüne 4 kepçe et suyu döktükten sonra kabı, önceden ısıttığınız 180 derecelik fırına verin. 45 dakika sonra çıkarıp servis yapın. Afiyet olsun.
Milföylü pratik pasta
10 adet milföy hamuru
3 su bardağı süt
2 yumurta
9 yemek kaşığı toz şeker
2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
2 tepeleme yemek kaşığı un
1 paket vanilya
Üzerine pudra şekeri
Yumurtaları bir tencerede şekerle tel çırpıcıyla çırpın. Un ve nişastayı ilave edip pişirin. Son olarak vanilyayı ekleyip soğumaya bırakın. Milföy hamurlarını biraz yumuşayana kadar oda sıcaklığında çözdürün. Ortadan çapraz olarak kesip üçgenler ya da düz kesere dikdörtgenler elde edin. Çatalla üzerine delikler açarak kabarmamasını sağlayın. Hafif yağlı tepsiye dizip kızarana kadar pişirin. Bir milföy parçasına soğumuş kremadan sürün. Sonra tekrar milföy koyup tekrar krema sürün. En son bir milföy parçası daha koyup üzerine pudra şekeri eleyerek servis yapın. (Dilerseniz katların arasına muz, böğürtlen ya da başka meyveler de koyabilirsiniz.) Afiyet olsun.
