250 gr mantar1 çorba kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
1 etli kırmızı biber
1 çay bardağı çiğ krema
1 su bardağı süt
1 çay bardağı un
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz, taze çekilmiş karabiber
Çorbalar, dünyanın her yerinde sofraların vazgeçilmezi olarak kabul ediliyor. Besin değeri yüksek, hazmı kolay, lezzetli ve iştah açan bir yemek olan çorbanın hem sıcak hem de soğuk versiyonları var. Süt, yoğurt, meyve suyu, et, balık ve tavuk suyundan yapılabilen bu yemekte yabani sebzelerden her tür bakliyat ve deniz mahsulüne kadar pek çok malzeme de kullanılabilir. Toplumun her kesimi için sofranın baştacı olan çorbalar, Türk mutfağında da çok çeşitli şekillerde kendine yer ediyor. Bugün ilginç bir tarif olan kremalı maydanozlu mantar çorbasını sizlere yazıyorum. Dilerseniz yazacağım çorba tarifindeki sebzeleri, sevdiğiniz başka sebzelerle değiştirerek ilginç lezzetler de yakalayabilirsiniz. İşte çorbamız: Sebzeleri iyice yıkayın. Mantar ve biberi küçük küçük doğrayın. Maydanozu ince kıyın. Bir tencerede yağı eritin, mantar ve biberi hafifçe kavurun ve tuzu ekleyin. Derin bir kapta; un, süt ve suyu yumurta teliyle karıştırarak tencereye ekleyin. (Çorbanın topaklanmaması için süt ile unun iyi karıştırılması gerekiyor.) Çorba kaynayana kadar devamlı karıştırın. Daha sonra maydanozu ve kremayı da ekleyip kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. (Krema eklendikten sonra çok fazla kaynatılmamalı.) Tabakları süslemek için biraz maydanoz ayırın. Maydanozu, rengini ve tadını kaybetmemesi için tabaklara çorbayı koyduktan sonra çorbanın üzerine serpin ve taze çekilmiş karabiber ile servis yapın. Afiyet olsun.
Arnavut böreği
Malzemeler
1 kg pırasa
Orkide ayçiçek yağı
50 gram pastırma
1 yumurta
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tuz
Un
Tuz ve karabiber
Karıştırma kabına unu koyun; üzerine sıvı yağ ile suyu ekleyin. Hamuru kulak memesi kıvamında hazırlayıp bir süre dinlendirin. Tavaya sıvı yağı ve pastırmaları alıp güzelce çevirin. Ardından üzerine ince doğranmış pırasaları ekleyin. Salça, tuz ve karabiber ekleyip yumuşayıncaya dek pişirin. Dinlenen hamuru çok ince bir merdaneyle açın. Üzerine sıvı yağ sürüp 5 dk. bekleyin. Elinizle hamuru mümkün olduğu kadar inceltin. Kenarlarından zarf katlar gibi katlayın. Yeniden sıvı yağ sürüp bir defa daha katlayın. Hamura dikdörtgen bir biçim verin. Kısa olan kenarına pırasalı harçtan ekleyip bir tur kıvırın. Kıvırdığınız yerden kesip önceden yağlanmış tepsiye koyun. Aynı işlemi hamur ve harç bitene dek yapın. Tepsi dolduğunda üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede pişirin. Daha sonra dilimleyerek sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
