• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Adana usulü kabak dolması

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12 Mayıs 2010
5 orta boy kabak
Yarım çorba kaşığı salça
250 gr orta yağlı kıyma
Yarım çorba kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı pirinç
5-6 diş sarımsak
1 orta boy soğan
8-10 dal maydanoz
Yarım limon

Türkiye 2 bin 205 çeşit yöresel yiyecek ve içecekten oluşan mutfağı ile dünyanın lezzet zengini ülkelerinden biri. Çeşit açısından en zengin il ise Gaziantep. Gaziantep mutfağında tam 291 adet farklı lezzet var. Gaziantep gibi mutfağı zengin olan bir diğer il de Adana. Birçok yerel tadın olduğu Adana mutfağında bulgurun ve etten yapılma acılı, baharatlı, yağlı yemeklerin yeri ayrı. Çünkü bulgur ve un Çukurovalıların mutfağından eksik olmaz. Başta Adana kebabı olmak üzere tike kebap, çiğ köfte, içli köfte, patatesli içli köfte, sarımsaklı köfte, sini köftesi, analı kızlı, ekşili köfte, vartabit, humus, bulgur pilavı, sıkma, mercimekli köfte, kısır, lahmacun, toga çorbası, tırşık, şakıldaklı çorba, süllüm, bayram kömbesi, etli kömbe, bulgur unu turşusu, tarhana ve salata Adana'nın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Bugün size çoğumuzun bildiği kabak dolmasının tarifini yazıyorum. Ancak bu kez içine katacağımız birkaç farklı malzeme ile Adana usulü pişireceğiz. İşte tarifimiz: ıÜüKabakları yıkayıp sap ve uç kısımlarını kesin. Ortadan enine ikiye bölerek kabuk kısmı 6-7 mm kadar incelinceye dek içini ince uçlu bir bıçakla oyun. İçini hazırlamak için kıymayı derin bir kaba koyun. İçine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, kabukları soyulup fındık büyüklüğünde doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın. Domatesiniz yoksa yarım çorba kaşığı salçayı bir çay bardağı su ile sulandırarak da domates niyetine kullanabilirsiniz. Hazırladığınız içle kabakları doldururak tencereye dizin. Soyulmuş sarımsak, tuz ve karabiber serpin. Üzerine 2 su bardağı kaynar su dökün. Hafif hararetli ısıda yarım saat pişirin. Ardından nane ve limon suyu ilave edip bir taşım kaynatın ve daha sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Vanilyalı çilek kompostosu

1 portakal
75 gr toz şeker
1 paket vanilya
500 gr çilek

Portakalı sıcak suyla yıkayıp kurulayın. Kabuğunu rendenin ince tarafı ile rendeleyin. Ardından portakalın suyunu sıkın. Portakal suyunu toz şekerle birlikte kısık ateşte ısıtın. Vanilyayı portakal suyuna ekleyip karıştırın. 5-10 dakika kadar pişirin. Dilerseniz çubuk vanilya da kullanabilirsiniz. Bunun için vanilya çubuğunu açıp içini tencereye boşaltın. Kabuğu süs olarak kullanabilirsiniz. Bu arada çilekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra büyüklüklerine göre ikiye veya dörde bölün. Bir kasede çilek ve portakal suyunu harmanlayın. Soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.