1 bütün tavuk göğsü 2 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
250 gr ıspanak
1 adet soğan
10 adet mantar
Yarım çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı krema
1 kahve fincanı su
1 çorba kaşığı salça
Tuz, karabiber
Tavuk göğsü dolması zahmetli gibi görünen ama çok da uğraştırmayan bir yemek. Besin değeri yüksek ve protein deposu olan tavuk etini alırken bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor. Aklınızda olsun: Bayat tavuğun eti gevşek olur, pelte gibidir. Pişirildiği zaman da bu et kırmızıya çalar. Etin gevşek olup olmadığını anlamak için paketlerde hazır olarak satılan dondurulmuş tavuk ve piliçler yerine etinizi kasaptan almayı tercih edin. Tabii çiftliklerde üretilen köy tavukları, daha lezzetli ve besin değeri olarak daha niteliklidir. Çünkü bu tavuklar suni yemle değil, doğal gıdayla beslenirler. Bu yüzden de etleri vitamin ve madensel tuzlar yönünden zengindir. Tavuk deyip geçmeyin, satın alırken bu basit noktalara dikkat ederek daha iyi bir lezzeti yakalayabilir, sağlığınızı da tehlikelerden koruyabilirsiniz. Yemeğimizin tarifine gelince.. Tavuk göğsünü ikiye bölün. Keskin bir bıçakla geniş kısımlarını ortadan kesmeden açın. Ispanağı temizleyin. Soğan ve mantarı çok ince kıyın. Sıvı yağda unu kavurun ve sebzeleri ekleyin. Tuzu ve karabiberi ilave edip, soğumaya bırakın. Sonra malzemeyi krema torbasına koyun. Açılan yerden tavuk etlerini doldurun. Üzerine salça sürüp, folyoya sarın ve tepsiye dizin. Üzerine 1 kahve fincanı su ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında et iyice yumuşayana dek pişirin. Sonra folyoyu üzerinden çıkartın. Dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Piramit balkabağı pastası
2 kg. balkabağı
2 su bardağı toz şeker
1 paket pötibör bisküvi
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Önce balkabağının kabuklarını soyup doğrayın. Bir tencereye yerleştirin. Üzerine 2 su bardağı toz şekeri dökün. Kısık ateşte yumuşayıncaya dek pişirin. Tencereyi ateşten alın. Kabakları derin bir kap içine alıp, bir çatal yardımıyla iyice ezin. Kırılmış bisküvileri ve iri dövülmüş cevizi ilave edin. Tüm malzemenin birbirine karışmasını sağlayın. Yeterli büyüklükteki bir alüminyum folyo alın, tüm kabak karışımını bunun ortasına uzunlamasına boşaltın. Kabak püresini folyoyla sarın ve düz bir yüzeye bastırmak suretiyle piramit şeklini verin. Buzdolabına ya da buzluğa koyup pastanın katı bir şekil almasını sağlayın. Krem şantiyi sütle çırpın. Pastayı dolaptan alıp folyodan çıkararak servis tabağına koyun. Üzerini krem şanti ile sıvayın. Krem şantinin üzerine de iri dövülmüş ceviz serperek servis yapın. Afiyet olsun.
