MALZEMELERYarım kg kıyma
1 büyük kuru soğan
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
8 diş sarmısak
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 çorba kaşığı salça
2 adet limon suyu
25 gr margarin
Kızartmak için Orkide sıvı yağ
Su
Ege mutfağı çeşit çeşit otlardan yapılan yemekleri ve salatalarıyla meşhurdur. Her ne kadar denizden iç taraflara doğru gidildikçe yemek kültürü değişiklikler gösterse de kıyılarda balık, zeytinyağlılar ve otlar sıklıkla tercih edilir. Bir şehir hariç: Muğla. Muğla, bir kıyı şehri olmasına rağmen mutfağı balık ve deniz ürünlerinden ziyade kırmızı etin oranla daha çok kullanıldığı yemeklerden oluşuyor. Özellikle et kavurması, kuzu kapama, ciğer ve tavuk yemekleri Muğla mutfağında sıklıkla görülüyor. Bugün size Muğla'nın Milas'ına özgü bir köfte yemeği yazıyorum. Milas köftesi olarak bilinen bu yemek için önce kıyma, rendelenmiş soğan, karabiber, tuz ve unu birlikte iyice yoğurun. Yumurta büyüklüğünde parçalara ayırarak unlanmış zemin üzerinde ince uzun silindir şekil verin. Hazırlanan bu şeritlerden fındık büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın. Başka unlu bir tepsiye koyarak köftelerin birbirlerine yapışmamasını sağlayın. Tavaya koyduğunuz sıvı yağı kızdırıp köfteleri içine atın ve pişirin. Pişen köfteleri yağdan çıkarıp bir kenarda bekletirken, derin bir tencereyi ocağa koyun. İçine margarin ve salça ekleyip biraz kavurduktan sonra önceden haşlanmış 1 bardak nohutu ekleyin. Birkaç kez çevirdikten sonra köfteleri de ekleyin. Ardından malzemenin üzerine çıkacak kadar sıcak su koyarak ağır ateşte köfteler yumuşayıncaya dek pişirin. Ayrı bir yerde limon suyu ve dövülmüş sarımsakları karıştırarak yemek pişmek üzere iken ekleyin. 5 dakika daha kaynattıktan sonra üzerine doğranmış maydanoz da ekleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Acıbadem tatlısı
MALZEMELER
1 çorba kaşığı tereyağ ya da margarin)
2 su bardağı süt
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım çubuk vanilya
200 gr acıbadem bisküvisi
Yarım limon
3 yumurta
İçine çubuk vanilya koyduğunuz sütü ıstın. Sonra vanilya çubuğunu çıkarın, kurulayıp kaldırın. Diğer bir kapta toz şekerle yumurtaları çırpın ve karıştırarak bir kerede vanilyalı sütü ilave edin. Mikserde acıbadem bisküvilerini toz haline getirip karışıma katın. Daha sonra limon suyunu ekleyin. 18-20 cm. çapındaki bir kalıbı yağladıktan sonra acıbademli kremayı dökün. Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında 45 dakika kadar benmari usulü pişirin. Bıçağın ucunu tatlıya batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Bıçağın ucu temiz çıkarsa tatlınız pişmiş demektir. Pudingi soğuttuktan sonra buzdolabına koyun çıkarıp servis tabağına alın. Dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
