1 kg un Ilık su
Tuz
Harcı için:
Yarım kg kıyma
4-5 patates
2-3 soğan
Tuz, karabiber
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
Boşnak böreğinin, börek tariflerinin içinde ayrı bir yeri var. Hem lezzeti hem de farklı şekliyle güzel bir börektir. Annemin bize bırakacağı en değerli kültürel miras gözüyle baktığım bu böreğin kıymalı tarifini yazıyorum size ama dilerseniz 1 kg patates yerine 1 kg balkabağı kullanarak kabaklı ya da ıspanak, taze soğan ve lor kullanarak ıspanaklı da yapabilirsiniz. Kıymalı sevmiyorsanız sadece patatesli de yapabilirsiniz. Bu konuda bir püf noktası da fırın. Eğer evinize yakın bir ekmek fırını varsa böreğinizi orada pişirin, çok daha güzel oluyor. Son olarak ben bohça üzerine açılanını yazdım, siz dilerseniz oklavayla açabilirsiniz yufkaları.. Gelelim rahatlıkla bir öğünün ana yemeği olarak pişirebileceğiniz böreğimizin tarifine. Un, ılık su ve tuzla sert olmayacak bir hamur yoğurup 6 bezeye ayırın. Yaklaşık 1 saat dinlenmeye bırakın. İç harcı için patates ve soğanları çok küçük parçalar halinde doğrayın. Kıyma, tuz ve karabiberi de ekleyip iyice karıştırın. Tüm malzemeler çiğden konuyor. Daha sonra bezeden bir tane alın ve unlamış zeminde elinizle orta boy bir tepsi büyüklüğünde açın. Açtığınız hamura yağ karışımından sürün ve elinizle kenarlarından çekerek büyütün. Yırtılmamasına özen gösterin. Yufka inceliğine geldiği zaman en kenarına patatesli kıymalı harçtan koyun ve sıvı yağ damlatın. Daha sonra karışımın olduğu uçtan başlayarak rulo şeklinde sarın. Bu işlemi bir bohça üzerine yaparsanız bohçayı kaldırarak yufkanın yuvarlanmasını sağlayıp daha kolay rulo yapabilirsiniz. Daha sonra yufkanın iki ucunda kalan, kalın hamur parçalarını keserek, ruloyu yağlanmış tepsiye gül şeklinde yuvarlayarak koyun. Diğer hamur bezelerini de aynı işlemden geçirerek tepsiye yerleştirin. Pişmeden önce ortadan başlayarak yan taraflara doğru kesin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin. Afiyet olsun.
Haşhaşlı kek
1 su bardağı süt
1/3 su bardağı haşhaş
1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1 buçuk su bardağı şeker
2 yumurta
3/4 su bardağı Orkide sıvı yağ
2 su bardağı un
2 buçuk çay kaşığı kabartma tozu
Süt, haşhaş ve limon kabuğu rendesini karıştırıp buzdolabında en az bir saat bekletin. Yumurta ile şekeri iyice kabarana kadar çırpın. Sıvı yağı yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu eleyin. Biraz un, biraz sütlü karışımdan ekleyerek bütün malzemeyi hamura yedirin. Cıvık bir hamur olacaktır. Yağlanmış, unlanmış kek kalıbınıza hamuru dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık bir saat pişirin. Afiyet olsun.
