400 g domates 1,5 su bardağı domates suyu
1 su bardağı doğranmış soğan
1 su bardağı doğranmış havuç
1 su bardağı doğranmış kırmızı ve yeşil dolmalık biber
1,5 tatlı kaşığa kuru fesleğen
2 adet defne yaprağı
1 diş sarmısak
1 yumurta
2 su bardağı yağsız beyaz peynir
1/4 su bardağı rendelenmiş parmesan
300 gr. haşlanmış brokoli
8 yaprak lazanya
1 su bardağı küçük doğranmış dil peyniri
Tuz, biber
Vejetaryen lazanyamız için ilk olarak lazanyaları haşlayalım ve süzelim. Sosunu hazırlamak için orta boy bir tavada küp küp doğranmış domatesleri, domates suyunu, havuç, soğan, sarımsak, defne yaprağı ve biberleri karıştırıp orta ateşte pişirmeye başlayalım. Üzerine tuzunu ekleyelim ve kapağı açık olarak yaklaşık 25 dakika pişirdikten sonra defne yaprağını içinden alalım, fesleğeni ekleyip karıştıralım. Diğer yandan beyaz peyniri çatalla ezip, yumurta, karabiber ve parmesan ile karıştıralım. Brokolilerin üzerine döküp iyice harmanlayalım. Dikdörtgen bir fırın kabının dibine hazırladığımız domatesli sostan yarım bardak kadar döküp üzerine 4 yaprak lazanyayı yerleştirelim. Üzerine brokolili karışımın yarısını yayıp domates sosunun yarısını dökelim. Kalan lazanyaları da yerleştirelim. Tekrar brokoli ve kalan domates sosunu dökelim. Üzeri açık olarak 175 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişirelim ve daha sonra fırından çıkaralım. Son olarak dil peynirini tüm yüzeye eşit bir şekilde yayarak tekrar fırına yerleştirelim. 5 dakika daha pişirdikten sonra fırından alalım. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Aslangözü helvası
2 su bardağı süt
1 su bardağı bal
1 su bardağı pirinç unu
Yarım su bardağı tuzsuz tereyağı
Arzuya göre badem, fıstık veya kaymak
Süt ve balı ayrı ayrı kaplarda hafif ısılı ateşte kaynatın. Sütün kesilmemesine ve balın ağdalanmamasına dikkat edin. Kaynamış sütü ve balı, sıcaklıklarını muhafaza etmeleri için hafif ısılı ateşte bekletirken, dibi kalın bir çelik tencereye tereyağını koyup eritin. Sonra erimiş yağa pirinç ununu katın ve kıvamını buluncaya kadar karıştırın. Kıvama gelince pirinç ununa, sıcak haldeki sütü ve balı azar azar akıtarak ilave edin ve ara vermeden karıştırarak koyu bir hamur haline getirin. Hamur, emdiği yağı salmaya başlayıncaya kadar pişirmeye devam edin. Piştiğine emin olduktan sonra helvayı içi yağlanmış bir bakır kaba dökerek, bastıra bastıra düzeltin. İsteğe göre badem ya da fıstıkla süsledikten sonra orta ısılı fırına koyup kızartın ve soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.
