• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Giriş Tarihi: 29 Ekim 2010
2 su bardağı Orkide zeytinyağı
5 büyük boy patlıcan
5 yeşil biber
4 domates
6 diş sarımsak
Yarım k yoğurt
1 yemek kaşığı tuz

Bergama'ya has bir yemek olan çığırtma, enfes bir yemek olarak mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Biber ve sarımsak eşliğinde sunulan bu enfes yemek için öncelikle sebzeleri yıkayıp, kurulayalım. Patlıcanların sap kısımlarını kestikten sonra kabukları uzunlamasına alacalı olarak soyalım. Baş kısmından 2-3 santimlik bölümü yaralım. Patlıcan döndürülerek yıkarıdan aşağıya doğru helezon biçiminde, bütünlüğü bozulmadan derince keselim. Biberleri uzunlamasına ikiye bölüp çekirdeklerini çıkartalım, enine keserek dörde bölelim. Tuzlayıp bir süre beklettiğimiz patlıcanları ve biberleri bir tavaya sıralayıp üzerlerine zeytinyağı dökelim. Harlı ateşte çevrilerek kızartılan patlıcan ve biberlerin üzerine küçük çentikler attığımız sarımsakları, küp küp doğranmış domatesleri koyup bir kapakla kapatalım. Kısık ateşte yaklaşık 10 dakika domatesler eriyinceye kadar pişirelim. Hazırlamış olduğumuz çığırtmayı soğuk olarak servis yapalım. Dilerseniz üzerine yoğurt dökülerek de servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Soslu börek

2 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
1 adet soğan
250 g yağsız kıyma
Tuz, karabiber
Yarım demet maydanoz
2 adet yufka
16 adet kürdan
Kızartmak için:
Orkide sıvı yağ
Üzerine:
1 kase yoğurt
4 diş sarımsak
1 çorba kaşığı salça
Toz kırmızı biber

Soslu börek için tavaya 2 çorba kaşığı sıvı yağ aktarıp küçük küçük doğranmış soğanı ve kıymayı ekleyip birlikte birkaç dakika kavurun. Ateşten alıp üzerine tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip harmanlayın. Yufkaları 4'e bölerek önce 4 eşit üçgen parça elde edin. Üçgenleri yine ortadan keserek 8 çeşit parça elde edin. (Sigara böreği için keser gibi) Her üçgenin uzun kenarına kıymalı içten koyup rulo yapın. Rulonun bir ucunu kendi etrafında döndürün ve yuvarlak bir börek olmalarını sağlayın. Rulo böreğinin başta kalan ucunu kürdanla sabitleştirin. Kızdırılmış sıvı yağda börekleri arkalı önlü kızartın. Kızaran börekleri bir kağıt peçete üzerine koyarak fazla ayğını almasını sağlayın. 5 dakika sonra servis tabağına alın. Diğer yandan sarımsakları ezip, yoğurtla karıştırın. 1 çorba kaşığı sıvı yağda, 1 çorba kaşığı salçayı hafifçe kavurup içine kırmızı biber ve 2-3 kaşık su ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra ateşten alın. Börekleri, üzerine önce sarımsaklı yoğurdu, sonra salçalı sosu dökerek servis yapalım. Afiyet olsun.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.