125 gram Orkide margarin2 diş sarımsak
15 adet arpacık soğanı
250 gram mantar
Yarım kg. haşlanmış ıspanak
2 su bardağı cheddar peyniri
1 çay kaşığı muskat rendesi
1 çay kaşığı fesleğen
Yarım su bardağı un
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı kaşar rendesi
Tuz, karabiber
10 adet yaprak lazanya
Lazanya yapma alışkanlığınız var mı bilmiyorum ama mutlaka denemeye değer. Çünkü hem börek gibi göz dolduran bir yemek, hem de yapımı gerçekten de kolay. Bu yüzden çalışan kadınların en fazla tercih ettiği makarna türlerinden biri. Bugün sizlerle mantarlı ve ıspanaklı lazanya tarifini paylaşıyorum. Bu tarif için ilk olarak fırın kabının altını yağlayalım. 1 çorba kaşığı margarini tavada eritip; mantar, arpacık soğanı ve sarımsağı sote edelim. Ispanağı ince ince kıyın ve cheddar peyniri, muskat rendesi, fesleğen, tuz ve karabiberle birlikte mantarlara ilave edelim. Bir kenara ayıralım. Kalan margarini başka bir tencerede kısık ateşte eritelim, unu da ekleyip birkaç dakika kavuralım. Sütü yavaşça ekleyip sosu pütürsüz kıvama gelene kadar çırpalım. Çeyrek su bardağı kaşar peynirini ekleyip tuz ve karabiberle tatlandıralım. Lazanyayı tuzlu suda dirice haşlayıp süzelim. Yağlanmış fırın kabına ıspanaklı mantar karışımının yarısını serelim. Üzerini lazanyayla kapatın ve peynirli sosun yarısını dökelim. İkinci kat için aynı işlemi bir kez daha tekrarlayalım. Hazırladığımız lazanyayı önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika, peynirlerin üzeri kızarıncaya kadar pişirin ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Pratik ıslak kek
3 adet yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağından biraz az sıvı yağ
1 su bardağı süt
2 su bardağı un
3 kaşık kakao
1 paket kabartma tozu ve vanilya
Sosu içi:
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı kakao
Öncelikle 1 bardak süt, 2 kaşık şeker ve 2 kaşık kakaoyu bir kaba koyup 1-2 dakika ocakta şeker eriyinceye kadar ısıtın ve bekletin. Keki için yumurtaları ve şekeri mikserin hızlı devirde beyazlaşıncaya kadar çırpın. Daha sonra yağ ve sütü ekleyerek çırpmaya devam edin. En son un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı birlikte eledikten sonra sıvı karışıma ilave ederek düşük devirde biraz daha çırpın. Mikrodalga fırına sığacak bir kabı yağlayıp içine karışımı boşaltın. Mikrodalgayı en yüksek ayarda 7 dakikaya ayarlayın. Süre dolduktan sonra kontrol edip pişmediyse 1 dakika daha pişirin. Fırından çıkan sıcak kekin üstüne hazırladığımız sosu döküp dilimleyin. Soğuk ya da sıcak olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
