8 adet patlıcan4 adet domates
6 adet yeşil biber
2 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
1 kase süzme yoğurt
1 tutam maydanoz
2 diş sarımsak
3 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı salça
Yarım bardak su
1/3 bardak zeytinyağı
Yoğurtlu patlıcan için patlıcanların kabukları alacalı olarak soyalım. Daha sonra halka halka doğrayarak yağda kızartalım ve yaklaşık olarak 15 dakika dinlendirelim. 2 adet kuru soğanı, halka halka doğrayarak pembeleşene kadar kızartalım ve daha sonra biberlerin çekirdeklerini ayıklandıktan sonra enden ve boydan ortadan ikiye ayırarak onları da kızartalım. Ardından başka bir tavaya 1/3 bardak zeytinyağını koyduktan sonra ısınmasını bekleyelim. Yağ kızdıktan sonra, kabuklarını soyup halka şeklinde doğradığımız domatesleri tavayı kaplayacak şekilde dizelim. üzerlerine kızarttığımız patlıcanları, soğanları ve biberleri de kat kat yerleştirelim. 1 baş sarımsağı da ince halkalar şeklinde doğrayarak tüm yemeği kaplayacak şekilde yerleştirelim. Yarım bardak su ile 2 tatlı kaşığı salçayı ve tuzu karıştırıp en üstten yemeğin üzerine dökelim. Tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirelim. Yemek pişmeden 5 dakika önce maydonozları ince ince doğrayarak yemek üzerine serperiz. Süzme yoğurdu sarımsaklı ya da sarımsaksız olarak patlıcanın üzerine koyarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Çatlak çörek
250 gram Orkide margarin
1 çay bardağı Orkide zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
Yarım kahve fincanı sirke
Tuz
1 kahve fincanı maden suyu
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurta
Aldığı kadar un
İçi için:
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
150 gram sucuk
Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı
Susam
Çatlak çörek için derin bir kabın içine erimiş margarini, 1 çay bardağı zeytinyağını, 1 su bardağı yoğurdu, yarım kahve fincanı sirkeyi, 1 kahve fincanı maden suyunu, 1 paket kabartma tozunu, tuzu ve 1 adet yumurtayı koyduktan sonra tüm malzemeleri iyice karıştırın. Bu malzemelerin üzerine unu eleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru 24 saat boyunca buzdolabında bekletin. Daha sonra limon büyüklüğünde parçalar koparıp, bezeler yapın. Bu bezeleri merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde açın. 1 tatlı kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri ve 1 dilim sucuk koyup, kapatın. Daha sonra yuvarlak şekil verip, tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam dökün. Keskin bir bıçakla artı şeklinde çizin. 180 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin. Afiyet olsun.
