1 büyük boy karnabahar 3 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
5 bardak tavuk suyu
1 orta boy soğan
1 defne yaprağı
3 bardak süt
Tuz
Fırında kızarmış karnabahar çorbası yapmayı hiç denediniz mi? Denemediyseniz işte tarifi: Fırını 190 dereceye ayarlayalım. Karnabaharı yıkayıp 2-3 cm'lik parçalara bölüp bir fırın tepsisine koyalım. Soğanları ve sarımsakları da doğrayıp karnabaharların arasına koyalım. Zeytinyağını karnabaharlarin üzerine koyup hepsinin yağlanmasını sağlayacak şekilde karıştıralım. Fırında karnabaharlar kızarana kadar pişirelim. Altüst yaparak her yerinin kızarmasını sağlayalım. Daha sonra karnabaharları büyük bir tencereye koyalım, üzerine tavuk suyunu ve defne yaprağını ekleyelim. Karnabaharlar güzelce yumuşayana kadar pişirelim. Sonra defne yaprağını çıkarıp tenceredekileri püre haline getirelim. Sonra yine ocağa alıp istediğiniz kıvama gelene kadar süt ilave edelim. 10 dakika kadar pişirdikten sonra tuzu da isteğimiz kadar atarak çorbamızı hazır hale getirelim. Afiyet olsun.
Zeytinli çörek
600 gram un
1 yemek kaşığı tuz
3/4 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1/4 su bardağı ılık su
2/3 su bardağı Orkide sıvı yağ
1 buçuk su bardağı yoğurt
500 g yeşil zeytin
1 demet maydanoz
Yarım su bardağı ceviz
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı salça
Yarım tatlı kaşığı kırmızı ve karabiber
Unu geniş bir kaba eleyin. 1 su bardağını ayırdıktan sonra kalanına tuz ekleyip karıştırın. Ortasını açtıktan sonra maya ve şekeri, su ile ezip unun ortasına koyun. Üzerine biraz un serptikten sonra ılık ortamda kabarıncaya kadar bekletin. Ardından 3 yemek kaşığı yağı ayırıp kalan yağı una katın. Yoğurdu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur hazırlayın. Ele yapışmaz duruma gelene değinyoğurun ve yeniden 1 saat mayalandırın. Zeytini iri iri doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın. Cevizi dövün. Soğanı ince ince doğradıktan sonra 2 yemek kaşığı yağla birlikte tencerede kapağı kapalı ve kısık ateşte 7-8 dakika öldürün. Üzerine salçayı ekleyin. Zeytin, maydanoz, ceviz ve baharatı da ekledikten sonra harcı 12'ye bölün. Tepsiyi 1 yemek kaşığı yağ ile yağladıktan sonra hamuru da 12'ya ayırın. Her bezeyi yarım santim kalınlıkta açıp yarısına hazırlanan içten koyun. Diğer yarısını üzerine kapatıp parmak uçlarıyla bastırarak hafifçe yapıştırın. Tepsiye dizdikten sonra önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerlerine 1 yemek kaşığı su serperek servis yapın. Afiyet olsun.
