3 yemek kaşığı margarin 1 adet kuru soğan
4 adet kabak
1 adet havuç
10 adet mantar
2 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
6 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
Yarım demet dereotu
Tuz, karabiber
Kışın belki de en çok tükettiğimiz besin, çorba. Birçok malzemeden yapılan çorbanın, en faydalı olanı da sebzelerle yapılanı. Dilediğiniz her sebzeyi kullanarak bir çorba pişirmeniz mümkün; yani keşfe oldukça açık. Bugün çok özel ve farklı bir çorba tarifi paylaşıyorum sizinle. Değişik bir çorba denemek isterseniz işte tarifi: Kimyonlu kabak çorbası için kuru soğanı yemeklik doğrayalım. Kabakların ve havucun kabuklarını bıçakla kazıdıktan sonra ayrı ayrı rendeleyelim. Mantarların saplarını çıkarıp ince ince kıyalım. Derin bir tencerede margarini kızdıralım ve içine, piyazlık doğradığınız kuru soğanı ilave edip soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Soğanlar renk değiştirdikten sonra, içine unu ekleyip unun kokusu çıkana kadar pişirmeye devam edelim. Daha sonra içine rendelediğimiz kabakları, kimyonu, sütü ve tavuk suyunu koyup bir taşım kaynattıktan sonra pişen sebzeleri mikser yardımıyla püre haline getirelim. Son olarak da çorbanın içine rendelenmiş havucu, kıyılmış mantarları, dereotunun yarısını, kırmızı pul biberi, tuzu vek karabiberi koyup kaynatalım. Pişen çorbayı servis tabağına aldıktan sonra kalan kıyılmış dereotu ile süsleyip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Fındıklı yufka tatlısı
2 yufka
1 su bardağı kavrulmuş fındık içi
50 gram tereyağı veya margarin
1 su bardağı süt
Şerbet için:
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Limon suyu
Fındıkları robota alıp ince olarak çekin ya da havanda ezin. Yayvan bir tavayı yağlayın. Bir yufkayı parçalara bölüp sütle ıslatın ve tavaya yerleştirin. Yufkanın üzerine çekilmiş fındığın yarısını serpin. Kalan yufkayı da parçalar halinde sütle ıslatıp üzerine yerleştirin. Kalan sütü üzerine gezdirin. Tavayı kısık ateşe alıp yufkaların kenarlarına birkaç parça margarin ekleyin. Kapağı kapalı olarak yaklaşık 5 dakika pişirin. Spatula ile altını kontrol edin ve tavayı arada sallayın. Altı kızarınca ters çevirip diğer tarafı da kızarıncaya kadar pişirin. Tavayı ocaktan alın. Şerbet için; su ve şekeri kaynatın. Birkaç damla limon suyu ekleyip ılınmaya bırakın. Ilık şerbeti ılık yufkanın üzerine gezdirerek dökün. Şerbeti çekince üzerine kalan çekilmiş fındığı serpip servis tabağına alın. Dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
