4 adet büyük levrek (8 dilim fileto)Yarım kahve fincanı zeytinyağı
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı un
15 adet mantar
4 adet domates
1 tatlı kaşığı kıyılmış soğan
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağı
4 dilim limon
2 çorba kaşığı maydanoz
Levrek, buğulaması, tavası, güveçte yapılanı ile en lezzetli balıklardan biri. Bugün her pazar olduğu gibi yine bir balık tarifi paylaşıyorum sizinle. Geçen hafta olduğu gibi bu hafta da balık olarak levreği seçtim. Ama bu tarifte balık, fileto şeklinde ele alındığı için tadını sevdiğiniz herhangi bir büyük beyaz balığı da kullanabilirsiniz bu yemek için. Gelelim tarifimize... Levrek beylerbeyi için öncelikle domateslerin kabuklarını soyup ortadan ikiye keselim; çekirdeklerini çıkarıp ince ince doğrayalım. Mantarlarımızı da yıkayıp dilimleyelim. Tencerede tereyağını ısıtıp kıyılmış soğan, sarımsak, domates ve mantarı ilave edelim. Kısık ateşte hepsini karıştırarak soteleyelim. Domates suyunu çekinceye kadar yaklaşık 10 dakika pişirip ocaktan almadan önce kıyılmış maydanozu ekleyelim. Levrek dilimlerini tuz, limon suyu ve un karışımına bulayıp tavada kızartalım. Servis tabağına yerleştirip üzerine, içine limon suyu katılmış kızgın tereyağı dökelim. Hazırlamış olduğumuz mantarlı harçla balığı kaplayalım. Üzerini limon dilimleriyle süsleyerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Ispanaklı poğaça
2,5 su bardağı un
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı kabartma tozu, tuz
İçi için:
Yarım kg. ıspanak
250 gr. beyaz peynir
1 çay bardağı Orkide sıvı yağ
Üzerine:
2 adet yumurtanın beyazı
Sıvı yağ, çörekotu
Ispanaklı poğaça için önce hamur için, un, yumurta, su, sıvı yağ, tuz ve kabartma tozunu karıştırıp, yoğurarak yumuşak bir hamur hazırlayın. Buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Bu arada içini hazırlayın. Ispanakları ayıklayıp, yıkayarak suyunu süzün. Yapraklarını ince ince doğrayın. Derince bir kapta beyaz peynir, sıvı yağ ve ıspanakları karıştırın. Hamuru merdane ile 4 mm kalınlığında açın. Açtığınız hamurun üzerine kahve fincanı koyup, yuvarlaklar kesin. Artan hamuru yeniden yoğurup, açın. Hamur bitene dek bu işlemi yapın. Yuvarlak yufkaların üzerine yumurta beyazı sürüp, bir yarısına hazırladığınız içi yerleştirip üzerini kapatın. Yarım ay şeklindeki çörekler hazırlayın. Üzerine sıvı yağ sürüp, çörek otu serpin. 230 dereceli fırında pişirip, servis yapın. Afiyet olsun.
