5 orta boy patates 2 dilim bayat ekmek
1 yumurta
Yarım su bardağı kaşar rendesi
Kızartmak için Orkide sıvı yağ
Makinede ufalanmış 4-5 dilim taze veya bayat ekmek
Tuz, karabiber
Yumurta
İç malzeme:
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı sıvı yağ
6-7 adet mantar
1 kase diri haşlanmış bezelye
100 g kıyma
1/3 su bardağı küp doğranmış kaşar peyniri
Tuz, karabiber
İçli patates köftesi için patatesleri haşlayın. Sıcakken soyup çatalla ezerek püre haline getirin. Ilınınca yumurta, rende kaşar peyniri, tuz, karabiber ve ufalanmış ekmeği ilave edip karıştırın. Eğer hamurunuz yumuşaksa biraz daha ekmek ekleyin. Kıyılmış soğanı yağda pembeleştirip kıymayı ilave edip kavurun. Daha sonra mantarları da koyup yaklaşık 5 dakika pişirdikten sonra altını kapatıp bezelye, tuz ve karabiberi ilave edin. Hazırladığınız püreden mandalina büyüklüğünde parçalar alıp oval şekil verin. Ortasını parmağınızla oyarak iç malzemeden ve kaşardan koyup tekrar şekil vererek veya bir miktar daha patates püresini yassılaştırıp kapatarak parçaları birleştirip oval şekli verin. Bu işlemi yaparken ufak bir kasede ara sıra elinizi ıslatarak yapışmamasını sağlayın. Köftelerin girebileceği genişlikte bir kasede yumurtaları çırpın. Diğer bir kaseye de makineden geçmiş ekmeği koyun. Köfteleri önce çırpılmış yumurtaya, daha sonra ekmeğe bulayıp kızgın yağda çevirerek altın sarısı olacak şekilde kızartın. Afiyet olsun.
Çikolatalı sorbe
3 su bardağı su
1+1/4 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı bal
1/3 su bardağı çikolata
2/3 su bardağı kakao
1 paket vanilya
Derin bir tencerede 3 su bardağı su, toz şeker ve 3 çorba kaşığı balı karıştırın. Kısık ateşte şeker eriyinceye dek kaynatın. Sonra hızlı ateşte iki dakika daha kaynatın. Daha sonra ocağı kısarak 5 dakika daha kaynatıp, tencereyi ateşin üzerinden indirin. Küçük parçalara ayrılmış çikolatayı ekleyin. Çikolata suyun içinde eridikten sonra vanilya ve kakaoyu da ilave edip, iyice karıştırın. Üzerini alüminyum folyo ile kapatıp ılınıncaya kadar bekletin. Ilındıktan sonra buzdolabında bir saat tutun. Ardından buzdolabından çıkarıp, iyice karıştırın ve kabı buzluğa yerleştirin. Bir saat aralıklarla sorbeyi buzluktan çıkarıp, karıştırdıktan sonra tekrar buzluğa koyun. Sorbe kıvamına geldikten sonra buzlukta bekleterek, soğutulmuş kuplar içinde servis yapın. Afiyet olsun.
