1,5 kg iri dana kuşbaşı1 adet soğan
3 diş sarmısak
3 adet damla sakızı
2 çorba kaşığı gül suyu
1 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı Orkide margarin
Tuz
Sakızlı kebap için etimizi düdüklü tencerede iyice haşlayalım. Margarini tencerede eritelim. Soğanları rendeleyip, haşladığımız kuşbaşı etlerle birlikte yağın içine atalım. Çevirerek kavuralım. Etleri kavurduktan sonra damla sakızını gül suyuyla ezelim. Dövülmüş sarımsak ve unla karıştıralım. Etlere ilave edelim. Baharatları da ekleyip bir taşım kaynatalım. Ocaktan aldıktan sonra patates püresinin ya da pilavın üzerine döküp servis yapalım. Afiyet olsun.
Kalpak pastası
1,5 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı un
7 yumurta
Yarım paket vanilya
Krema için:
250 g margarin
1,5 su bardağı pudra şekeri
100 g çikolata
1 yemek kaşığı kakao
Yarım paket vanilya
1 yumurta sarısı
Üzerine:
Yarım su bardağı toz şeker
1 buçuk su bardağı fındık
1 yemek kaşığı kayısı marmelatı
Yumurtaların akını ve sarısını ayırın. Porselen bir kasede, yumurta sarılarını pudra şekeriyle karıştırarak krema haline getirin. Yumurta aklarına biraz tuz katıp, kar haline gelene dek mikserle çırpın. Un ve vanilyayı aklarla birlikte sarılara katıp bir tahta kaşıkla karıştırın. İki fırın tepsisi yağlayıp unlayın. 1 küçük tepsinin dibine alüminyum folyo yayın. Tepsilerin içine 20 cm çapında bir tabakla yuvarlak daireler çizin. Ortalarına üç kaşık pandispanya hamurunu dağıtın. Yarım parmak kalınlığında yayarak düzelterek 5 yuvarlak hamur hazırlayın. Hamurları, orta sıcaklıkta bir fırında pembe renkte pişirin. Daha sonra hamurları tepsiden çıkartın. En düzgününü üstte kullanmak üzere ayırın. Bu arada çikolatalı krema için yağı, pudra şekeriyle karıştırarak beyaz krema haline getirin. Su buharında yumuşatılmış çikolata, kakao, vanilya ve yumurta sarısı katıp 15 dakika daha karıştırın. Pandispanyaların arasına hazırladığınız çikolatalı kremadan sürüp üst üste kapatın. Bir bıçakla keserek kenarlarını düzeltin ve krema sürün. Yarım bardak toz şekeri üstü örtülecek kadar suyla ateşe koyun. Kaynamaya başlarken birkaç damla limon sıkın ve açık sarı renge dönünceye dek ateşte bırakın. Ayırdığınız pandispanyanın üzerine önce marmelat sürün, sonra da karameli boşaltın. Yağladığınız uzun bir bıçakla şekerin düzgün yayılmasını sağlayın. Sonra da bıçakla bastırarak, baklava biçiminde şekillendirin. Bu pandispanyayı da diğer kremalı pastanın üstüne yerleştirin. Pastanın kenarlarına iri kıyılmış fındık yapıştırarak kalpak biçimi verin. Afiyet olsun.
