• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
Giriş Tarihi: 21 Şubat 2011
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı su
1/2 çay bardağı Orkide sıvı yağ
50 g badem
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1/4 limon suyu
Köfte için:
300 g kıyma
1/2 çay bardağı Orkide sıvı yağ
1 orta boy soğan
3 dilim bayat ekmek içi
Baharat, tuz
Sos için:
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet domates
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça
1 çorba kaşığı ketçap

Saray pilavı için; pirinçleri ılık tuzlu ve limonlu suda yarım saat bekletelim. Bademleri sıcak suda 5 dakika kadar bekletip kabuklarını soyalım. Pirinçleri, nişastası gidene dek birkaç su yıkayıp iyice süzelim. Tencereye sıvıyağı alıp bademleri ekleyerek hafifçe pembeleşene dek kavuralım ve delikli kepçe ile alıp bekleteAynı tencereye pirinçleri ekleyip şeffaflaşana dek kavurarak kuşüzümlerini, bademleri ve sıcak suyu katalım. Tuzu ayarlayarak, pirinçler suyunu çekene dek ağır ateşte pişirelim. Diğer yandan köfte için bir kabın içine kıymayı, bayat ekmek içini, tuzu, baharatları, rendelenmiş soğanı ekleyip iyice yoğuralım ve yuvarlak köfteler yapalım. Tavaya sıvı yağı alıp kızdıraköfteleri ekleyelim. Tavayı sallayarak köfteleri arkalı önlü kızartıp kapaklı bir kapta bekletelim. Pilavı 20 dakika demlendirelim. Sos için bir tavada rendelenmiş domatesleri ve dövülmüş saımsakları alıp birkaç dakika (domatesin suyu çekilene kadar) pişirelim. Sıvı yağı ve salçayı ekleyip yarım dakika daha pişirerek sosu ateşten alalım. Tuzla ketçabı da ekleyerek karıştıralım. Demlenen pilavı, ortası debir kek kalıbına bastırarak yerleştirelim. Kalıbı ters çevirerek pilavı servis tabağına çıkaralım. Orındaki boşluğa köfteleri yerleştirelim, üzerine domates sosunu gezdirip servis yapalım. Afiyet olsun.

Elma tatlısı

10 adet elma
500 g toz şeker
50 g tereyağı
50 g badem
5 yumurta akı
Bir kahve kaşığı tarçın
Bir kahve kaşığı bahar
Bir paket vanilya

Elmaların başı ve sap kısımlarını kesin. Çekirdeklerini çıkartıp kabuklarını soyun. Bol su ile pişirin. Fazla suyu alıp bir fincan su bırakın. 250 g şeker ve vanilya konup ağdalaşıncaya kadar pişirin. Elmaları bir tepsiye üçer parmak ara ile dizin. Çekilmiş badem, bahar ve tarçını karıştırın. Elmaların boşluklaına doldurun. Her elmanın üzerine fındık kadar tereyağı koyun. Kalan şekeri üzerini örtecek su ile ateşe koyun ve lokoyuluğuna gelinceye kadar kaynatın. Kar haligetirdiğiniz yumurtaya kaynar olarak ilave edin. Soğutorbaya koyun. Elmaların üzerine sıkın. Dilerseniz yeşil fıstık koyun ve fırınladıktan sonra servis yapın. Afiyet olsun.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.