4 dilbalığı filetosu 3 çorba kaşığı limon suyu
2 kereviz
1 domates
1 büyük demet dereotu
1 çorba kaşığı margarin
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Sos için:
150 ml et suyu
50 ml üzüm sirkesi
2 tatlı kaşığı
Nane
75 gram yoğurt
Enfes bir balık tarifi olan soslu dilbalığı için ilk olarak balıkları yıkayıp temizledikten sonra tuz, karabiber ve limon suyu ile tatlandıralım. Kerevizi yıkayıp kabuklarını soyalım ve uzun kalın şeritler halinde doğrayalım. Domatesleri kaynar sudan geçirdikten sonra soğuk suyla durulayıp kabuklarını soyalım. Çekirdeklerini temizleyip etli kısımlarını doğrayalım. Dereotunu yıkayalım. Bir tutamını ayırıp geri kalan kısmını doğrayalım. Sos için et suyunu sirke ve nane ile bir tencerede karıştırıp 10 dakika kapağını kapatmadan pişirelim. Kerevizi margarinde kızartalım. İçine bir miktar su ilave edip kerevizi 10 dakika daha pişirelim. İçine doğranmış domatesleri ilave edelim. Tuz, karabiber ve dereotunun yarısını ilave edip tatlandıralım. Pişen kerevizi sıcak olarak muhafaza edelim. Bir tavada yağı kızdıralım. Balık filetolarını 5-6 dakika kızartalım. Sosu tuz ve karabiberle tatlandıralım. İçine yoğurt ve dereotunun geri kalan kısmını ilave edip karıştıralım. Balığı sebze ve sosla birlikte servis edelim. Afiyet olsun.
Ayvalı esmer bisküvi
1 adet ayva
1 çay bardağı toz şeker
1 su bardağı kepekli un
1+1/3 su bardağı un
2 çorba Kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı şeker
1 adet yumurta
100 gram margarin
Yarım paket kabartma tozu
Ayvalı esmer bisküvi için ilk olarak aıÜüyvanın kabuğunu soyun. Çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra dilimleyin. Ayva dilimlerini ve çekirdekleri, şekerle birlikte tencereye aktarın ve bilikte kısık ateşte pişirin. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra pişen ayvayı çatalla ezin ve soğumaya bırakın. Kepekli unu, buğday nişastasını, toz şekeri, yumurtayı, margarini, kabartma tozunu ve unun 1 su bardaklık kısmını bir kabın içine alın ve yoğurun. Hamurun çok yumuşak olması halinde geri kalan unu da katın. İyice yoğurduğunuz hamuru ikiye bölün. Unlanmış bir zemin üzerinde hamuru 3-4 milimetre kalınlığında açın. Bir çay bardağı yardımıyla yuvarlak bisküviler kesin. Yağlanmış fırın tepsisine sıraladığınız bisküvilerin ortasına çok hafif bastırın. Çukurun içine ayva püresini koyun. 200 dereceli fırında 15 dakika pişirip servis yapın. Dilerseniz üzerine pudra şekeri de serpebilirsiniz. Afiyet olsun.
