2 yemek kaşığı pirinç veya elma sirkesi1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Soya sosu
300 g taze ton balığı
2 su bardağı yuvarlak pirinç
4 su bardağı su
Japon mutfağının demirbaşlarından biri olan suşi, bizim mutfaklarda pek tecih edilmese de sevenleri de az değil. Şusi deyince çoğumuzun aklına çiğ balık geliyor. Ancak suşinin sadece balıkla yapılmadığını belirtmekte fayda var; sebzelerle de yapılabilir. Bugün, denemeyenler vardır diye basit bir suşi tarifi paylaşıyorum sizinle. "Soframda değişik bir tat olsun" diyorsanız işte tarifi: ıÜüPirinci bol su ile yıkayıp süzelim, suda kaynamaya bırakalım. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 5 dakika daha pişirelim, ardından da ocaktan alıp yine kapağı kapalı olarak 10 dakika dinlenmeye bırakalım. Suyunu süzdükten sonra şekeri, sirkeyi ve tuzu, dinlenen ve suyu süzülen pirincin üzerine dökelim ve tahta bir kaşıkla pirinç soğuyuncaya kadar karıştıralım. Diğer yandan çiğ ton balığından yarım santim inceliğinde ve uzunluğunda dilimler keselim. Üzerlerine soya sosundan ince bir kat sürelim. Soğumuş pirinçten 1 yemek kaşığı kadar alıp, elimizle yuvarlayarak köfte şeklinde toplar yapalım. Dilimlediğimiz ton balığının bir dilimini alıp hazırladığımız pirinç topuna saralım. Daha sonra elimizle üzerinden bastırarak uzunlamasına yassılaştıralım. Soya sosu eşliğinde servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Armutlu kek
2 adet armut
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı Orkide sıvı yağ
Yarım su bardağı süt
2,5 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzerine:
1 çay kaşığı tarçın
İri çekilmiş ceviz içi ya da fındık
Armutlu kek için ilk olarak çıÜüukur bir kasede yumurtaları şekerle birlikte beyazlaşıp, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Sıvı yağı ekleyip yarım dakika daha çırpın. Beyaz un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip hafif şekilde karıştırın. Keki pişireceğiniz kalıbı margarinle yağlayıp kalıbın tabanına biraz un serptikten sonra hamuru kalıba boşaltın. Diğer yandan armutların kabuklarını soyup, iki eşit parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarıp, enine ince ince dilimleyin. Dilimlerken alttan tam kesmeyin, dilimler birbirinden ayrılmasın. Karşılıklı gelecek şekilde armutları kek hamurunun üzerine dizin. Üzerine hafifçe bastırın. Üzerine tarçın, ceviz, fındık gibi şeyleri üzerine süslemek için serpin. Yaklaşık 45 dakika 190 derece ısılı fırında Üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
