• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Taze bakla ezmesi

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11 Mart 2011
1 kilogram taze iç bakla
1,5 çay bardağı sızma yağ
1 adet büyük soğan
1/2 kahve fincanı limon suyu
3 tatlı kasığı toz şeker
1/2 demet dereotu
Tuz

Semt pazarlarının en gözde sebzelerinden biri de bakla. Bu aralar da baklanın en güzel olduğu dönem. O yüzden size bir bakla ezmesi tarifi yazıyorum. Sızma zeytinyağı ve dereotu eşliğinde sunulan enfes bir aperatif olan taze bakla ezmesi için ilk olarak tıÜüaze baklanın iç kabuklarını soyalım. İyice yıkadıktan sonra tencereye koyalım. Daha sonra dörde bölünmüş soğan, sızma zeytinyağı, limon suyu, tuz, şeker, dereotunun yarısı ve 3 su bardağı suyu ekleyelim. hepsini birlikte orta ateşte bakla yumuşayıncaya kadar pişirelim. Piştiğine emin olduktan sonr tel bir süzgeçten geçirelim. Dilerseniz blendırda karıştırarak da püre haline getirebilirsiniz. Yaptığımız bakla ezmesini derin bir kaseye koyup, buzdolabında yaklaşık 1-2 saat bekletelim. Taze bakla ezmesini, servis tabağına ters çevirerek çıkardıktan sonra üzerine kıyılmış dereotu serpelim. Görüntüyü zengiinleştirmek için sızma zeytinyağını da üzerine gezdirebiliriz. Ezmeyi süslediklten sonra soğuk olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Alman ekmeği

500 g un
1 kase ılık su
1 paket yaş maya
1 kesme şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yumurta
Üzerine:
Çörek otu, susam

Alman ekmeği için ıÜümayayı ve kesme şekeri ılık suda eritin. Unu bir kaba alın ve ortasını havuz gibi açın. Açtığınız havuzun yan taraflarına tuzu serpin. Mayayı unun ortasına boşaltın. Bir yandan yoğururken diğer yandan yavaş yavaş zeytinyağını ve yumurtayı da ilave edin. Hamuru iyice yoğurup üzerine bir bez örtün ve yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın. Hamur kabarınca biraz daha yoğurun ve hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Kopardığınız parçaları yuvarlayıp oval şekil verin. Ortasına baş parmağınızla bastırarak uzun bir çukur oluşturun. Bunları yağlı kağıt serili veya hafif yağlanmış tepsiye koyun. Fırını 220 dereceye getirin ve ısınmaya başlayınca fırını kapatın. Ekmeklerin üzerine fırça ile oda sıcaklığında su sürüp çörek otu veya susam serpin. Isıya dayanıklı bir kaseye kaynar su koyun ve kaseyi fırının en altına yerleştirin. Daha sonra tepsiyi fırına koyun. 5 dakika sonra tepsi hala içinde iken fırını çalıştırın. Üzerleri kızarıncaya kadar pişirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.