1 küçük demet ıspanak 1 adet pırasa
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz
8 su bardağı su
Yoğurtlu ıspanak çorbasının en farklı yanı soğuk olarak servis edilmesi. Çorbanın tarifi ise şöyle: İlk olarak pirincin üzerine 2,5 su bardağı suyu ekleyelim ve yumuşayana kadar kısık ateşte pişirelim. Ispanak ve pırasayı yıkayıp, sapları ile birlikte ince ince doğrayalım. Tencereye su ya da et suyu koyup üzerine tuzu ekleyelim. Kaynayınca, üzerine doğranmış ıspanak ve pırasaları ilave edip yumuşayana kadar pişirelim. Üzerine haşlanmış pirinç, karabiber ve sıvı yağı da ekledikten sonra iyice karıştıralım. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim ve soğumaya bırakalım. Yoğurdu 1 su bardağı su ile çırpıp pişirdiğimiz çorbaya ekledikten sonra soğuk olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Kruvasan
Yarım kilo un
20 g kuru maya
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
250 g tereyağı
Su
Kruvasan için mikserin hamur karıştırma kısmına unu, mayayı, tuzu, şekeri, suyu ve sütü koyun ve karışım, hamur haline gelene kadar makineyi çalıştırın. Daha sonra makineyi durdurup hamuru biraz da elinizle yoğurmaya devam edin. Hamuru bir borcama koyup üzerini hava almayacak şekilde kapatın ve bir gece boyunca buzdolabında bu şekilde bekletin. Ertesi gün hamuru buzdolabından alıp oklavayla 2 parmak kalınlığında olacak şekilde açın. Oda sıcaklığına getirdiğiniz tereyağının tamamını hamurun üzerine yayıp hamuru 2 defa katlayın. Hamuru tekrar açıp yine 2 defa katlayın ve son olarak hamuru yine açıp tekrar 2 defa katlayın. Hamuru tekrar borcama yerleştirin. Hava almayacak şekilde üzerini kapatıp 4 saat oda sıcaklığında bekletin. Bu defa hamuru 3 mm kalınlığında dikdörtgen şeklinde oklavayla açın. Uzun üçgenler kesin. Alt kenarların ortasına küçük bir çentik açtıktan sonra rulo olarak sarın ve ay şekli vererek önceden yağladığınız tepsiye dizin. Şekil verilmiş haliyle hamuru yine üzerine hava almayacak şekilde kapalı olarak 1 saat daha oda sıcaklığında bekletin. Üzerlerine yumurta sarısından elinizle ya da fırça yardımıyla sürün ve önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
