• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Makarnalı patlıcan rulo

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 11 Mayıs 2011
2 adet bostan patlıcan
200 gram spagetti makarna
5 adet domates
1 adet soğan
3 çorba kaşığı Orkide zeytinyağı
2 çorba kaşığı lor peyniri
4 dal maydanoz
2 çorba kaşığı kaşar peyniri rendesi
4 dal fesleğen
1 tutam taze nane yaprağı
Tuz, karabiber

Makarnalı patlıcan rulo için patlıcanların saplarını kesip uzunlamasına dilimleyelim. Izgarada ya da tavada hafifçe kızartalım. Makarnayı tuzlu suda, hafif diri kalacak şekilde haşlayalım. Ardından süzelim; lor peyniri, pul biber ve maydanozla karıştıralım. Soğanı ince ince kıyıp tavaya koyalım. 2 çorba kaşığı yağ ilave ederek kısık ateşte pembeleştirelim. Küp şeklinde doğranmış domatesleri ilave ederek tuz ve biber serperek 10 dakika pişirelim. Kıyılmış fesleğenle tatlandıralım. Patlıcan dilimlerini yan yana dizelim. Hazırladığımız makarna ile içlerini doldurarak iki uzun kenarını birleştirip; kürdanla tutturarak açılmalarını önleyelim. Dolmaları yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine domates sosunu ekleyelim. Kaşar peyniri serpip, fırında 10 dakika pişirelim. Taze nane yapraklarıyla süsleyip sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Aşure

Yarım kg buğday
1 çorba kasesi haşlanmış nohut
1 çorba kasesi haşlanmış kuru fasulye
2 adet elma
1 çay bardağı pirinç
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağı süt
1 kg şeker
1 kase doğranmış kuru kayısı
1 kase kuru sarı üzüm
1 çay bardağı gül suyu
4-5 litre su
Üzeri için:
Ceviz, fındık, kuşüzümü, badem, incir, tarçın, nar tanesi

Öncelikle buğdayları avuç içerisinde ovuşturarak güzelce yıkayın. Üzerine üç parmak çıkacak kadar su döküp, akşamdan 1 dakika kaynatıp, kapağını kapatıp, ocaktan alarak 1 gece dinlendirin. Sabaha kadar şişen buğdayları büyük bir tencereye alıp; üzerine bolca su koyun ve kaynatmaya başlayın. Yaklaşık yarım saat kaynadıktan sonra haşlanmış nohutu, kuru fasulyeyi, pirinci, üzümü, kayısıyı ilave edip 15 dakika daha kaynatın. Küp küp doğranmış elmaları, gül suyunu, limon kabuğu rendesini, şekeri, sütü ilave edip yaklaşık bir 15 dakika daha kaynatmaya devam edin. Aşure suya ihtiyaç duyarsa sıcak su ilave ederek su kıvamını ayarlayın. Aşureyi, kepçeyle alıp biraz yüksekten dökerek, sütlaç kıvamına gelip gelmediğini kontrol edin. Ayrıca şeker oranını da kontrol edin. Piştikten sonra kaselere paylaştırın. Soğuyunca üzerini tarçın, ceviz, badem, kuşüzümü, fındık, nar gibi süslerle süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.