2 kg beyaz etli balık1/2 kg iri boy karides
1 adet defne yaprağı
1 demet maydanoz
1 demet pazı
Beşamel sos için:
Yarım çay bardağı kaşar peyniri rendesi
1 çorba kaşığı margarin
2 su bardağı balık suyu
1 çorba kaşığı süt
1 çorba kaşığı un
Pazılı beşamel soslu balık için istediğiniz herhangi bir beyaz etli balığı kullanabilirsiniz. Yemeğimizin tarifi şöyle: Balık filetoları ve karidesleri bir demet maydanoz, bir defne yaprağı ve tuz kattığımız suda haşlayalım. Bir kahve kaşığı karbonat attığımız bir suda pazıları dirice haşlayıp, süzelim. Malzemeyi hazırladıktan sonra, iki adet pazı yaprağını çarprazlamasına koyalım; içine, alta bir adet karides, ortaya bir dilim balık, üste tekrar bir adet karides gelecek şekilde bohça halinde hazırlayalım. Bu işlemi tamamladıktan sonra bir kabı yağlayıp bohçaları içine düzgün olarak dizelim. Diğer yanda balık suyu, bir miktar süt ve bir avuç kaşar peyniriyle, sulu bir beşamel sos hazırlayalım. Sos için bir tencerede bir kaşık yağı eritelim, içinde un pembeleşinceye dek karıştırarak kavuralım. Buna iki bardak balık suyunu, azar azar ve devamlı karıştırarak ilave edelim. Bir çorba kaşığı süt ve kaşar peyniri koyup, sulu muhallebi kıvamına gelene dek karıştırıp, pişirelim. Daha sonra bu sosu bohçaların üzerine dökelim. Her bohçanın üzerine bir dilim peynir koyup kızgın fırında biraz pişirdikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Bademli helva
9 fincan iri irmik
4 fincan tereyağı
100 g beyaz badem
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı süt
1 paket vanilya
Üzerine:
4 çorba kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı toz şeker
Bademli helva için ilk olarak kalın tabanlı ve iyi ısı geçiren derin bir tencerede tereyağını eritip bademleri yaklaşık 2 dakika kadar kavurun. İrmiği ekleyip kısık ateşte devamlı karıştırarak kavurun. Bu işlemi en az 30 dakika sürdürün. Başka bir tencerede şeker, süt ve vanilyayı iyice karıştırıp kaynatın. Karışımı kavrulmuş irmiğe ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirin. Helva pişince üzerine 2 çorba kaşığı şeker serpin. Tencerenin üzerine bez veya emici bir kağıt örterek kapağını kapatıp demlendirin. Ilınınca geniş ve düz bir servis tabağına kalıplarla şekil vererek yerleştirin. Üzerine tarçın serperek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
