• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Beşamel soslu musakka

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12 Mayıs 2011
6 adet topan patlıcan
1 kg orta yağlı kıyma
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
4 adet orta boy domates
Yarım çay bardağı beyaz şarap
2 su bardağı rende kaşar peyniri
4 su bardağı beşamel sos
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için:
1 su bardağı Orkide sıvı yağ
Beşamel sos için:
2 yemek kaşığı margarin
4 yemek kaşığı un
4 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 adet çırpılmış yumurta

Beşamel soslu patlıcan için patlıcanları ister alacalı olarak isterseniz tamamen soyalım. Sonra yarım santimlik halkalar halinde dilimleyip, su dolu bir tasa koyarak tuzlayıp en az 30 dakika bekletelim. Diğer tarafta bir tavaya kıymayı, yemeklik kıyılmış soğanı ve zeytinyağını koyup, orta ateşte kavuralım. Kıymanın rengi kahverengileştiğinde altını söndürelim. Beşamel sos için bir tencereye yağı koyalım, eriyince unu ekleyip kavurmaya başlayalım. Unun rengi sararmaya başladığında azar azar sütü ilave ederken, sürekli karıştıralım. Tuz ve karabiberi de serpiştirip, katılaşıncaya kadar pişirelim. Sos kaynadıktan 1 dakika sonra ocağın altını söndürelim, içine çırpılmış yumurtayı ekleyip karıştıralım ve bir kenarda beklemeye bırakalım. Diğer yandan patlıcanların suyunu süzüp bol kızgın yağda kızartalım. 40 cm uzunluğunda ve 2-3 parmak derinliğindeki fırın kabımızın en alt sırasına kızarmış patlıcanların yarısını dizelim. Üzerine 1 su bardağı rende peynir serpiştirelim. Daha sonra kıymalı harcın tamamını yayalım. Son kata beşamel sosu boşaltalım. 175 dereceli fırında 40 dakika pişirelim. Hafif ılınınca servis yapalım. Afiyet olsun.

Tavuklu börek

6 adet yufka
1 su bardağı pirinç
Yarım paketten biraz fazla Orkide margarin
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı yoğurt
2 yumurta
1 tavuk göğsü
Tuz, karabiber

Tavuklu börek için ilk olarak tavuk göğsünü haşlayıp kemiklerinden ayırın. Tavuk etini küçük küçük doğrayıp bekletin. Pirinci yarı yarıya haşlayın. Sulu kalmışsa suyunu süzerek tavuk etine ilave edin. Tuzunu, biberini ayarlayıp harmanlayın. Fırın tepsisini yağlayıp bir yufkayı yayarak kenarlarını dışarı taşırın. Margarini eritip süt, yoğurt ve bir yumurtayı ilave ederek karıştırın. Yufkaların aralarına bu harçtan eşit miktarda gezdirip, üç yufkayı buruşturarak üst üste serin. Üçüncü yufkanın üzerine de bu harçtan gezdirip, tavuklu harcı yayın. Kalan uç yufkayı da aynı şekilde tepsiye alın. Yufkaları kare dilimler halinde keserek kalan harcı üzerine gezdirin. Bir yumurtayı kırıp çırparak yufkaların üzerine gezdirin. 200 dereceli fırında pişirin. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.