6 adet soğan 2 bardaktan biraz fazla su
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
1/3 su bardağı pirinç
1 demet maydanoz
1/4 demet dereotu
250 gram kıyma
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı margarin
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı limon suyu
Soğan dolması için soğanların baş kısımlarını soyup yıkayalım. Tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatalım. Soğanları kaynayan suya atıp 15 dakika haşlayalım. Ardından içlerini 2-3 kat kalacak şekilde boşaltalım. Pirinci yıkayıp süzelim. Soğanların birinden çıkan için yarısını ince ince kıyalım. Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayalım. Pirinç, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, karabiber, çeyrek su bardağı su ve yağı iyice karıştırıp soğanların içine dolduralım, tencereye yerleştirelim. Haşlama suyunu kaynatıp dolmaların üzerine gezdirelim. Dolmaları yaklaşık 50 dakika pişirelim. Yumurtayı ayrı bır kapta limon suyu ile iyice çırpalım. Bu karışıma dolmanın suyundan birkaç kaşık koyup ılıtalım. Ardından karışımı tencereye azar azar ekleyelim. Kaynayınca ocağı kapatıp dolmaların üzerine dereotu serperek servis yapalım. Afiyet olsun.
Büzme börek
Malzemesi
Hamur için:
1/2 fincan süt
1 fincan yoğurt
1/2 fincan sıvı yağ
1 adet yumurta
2 çay kaşığı karbonat
1 fincan erimiş margarin
Un
Tuz
Harcı için:
200 gr yağsız kıyma
1 adet soğan
2 adet patates
1/4 çay bardağı Orkide sıvı yağ
Tuz, karabiber
Büzgülü börek için unu, karbonatı ve tuzu karıştırarak harmanlayın. Unun ortasını havuz gibi açın ve içine 2 adet yumurta ile erimiş margarini ilave edin. Sütü azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur yoğurun ve hamuru 15 dakika dinlendirin. Diğer yandan böreğin içi için soğanı yemeklik doğrayıp, sıvı yağda hafifçe pembeleştirin. Patatesleri soyup, tavla zarı iriliğinde doğrayın. Soğanları ateşten alın. İçine patatesleri ve kıymayı çiğ olarak katın. Tuz ve karabiberi de ekleyip hepsini birlikte yoğurun ve bekletin. Hamurdan cevizden daha büyük parçalar koparın ve beze yapın. Unlu bir zeminde bezeleri mantı yufkası inceliğinde düzgün yuvarlak şekilde açın. Her yuvarlak parçanın ortasına 1 kaşık patatesli kıymalı harçtan koyun ve hamurun kenarlarına küçük pililer yaparak harcın üzerinde büzdürerek üstten toplayın. Ve iyice büzdürüp yapıştırın. Fırın tepsisini iyice yağlayın. Börekleri fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıttığınız orta ısılı fırında altı ve üstü pembeleşene dek pişirin. Fırından çıkardıktan sonra ılınmasını bekleyin ve servis yapın.
