6 dilim tost ekmeği4 adet beyaz etli balık filetosu
1 demet maydanoz
Tuz, karabiber
1 kg. patates
450 gram ıspanak
75 gram tereyağı
1 adet soğan
Limon sosu İçin:
225 gram tereyağı
1 limonun suyu
1 çay bardağı et suyu
Herhangi bir beyaz etli balıkla yapabileceğiniz maydanozlu balık fileto için öncelikle patatesleri haşlayıp püre haline getirelim. Ispanağı kaynar suda birkaç dakika haşlayıp, süzelim. Tereyağını eritelim. Soğanları ince ince kıyalım ve tereyağında hafif kavuralım. Tost ekmeklerini önce ufalayalım, sonra soğana ekleyip karıştıralım. İnce kıyılmış maydanozları da ekleyip bir dakika pişirdikten sonra ocağı kapatalım. Balık filetolarını bir fırın tepsisine koyalım. Üzerlerini hazırladığımız maydanozlu karışımla kaplayalım. 180 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim ve üzerinin iyice kızarması için 5 dakika fırın ızgarasında tutalım. Patates püresinin üzerini ıspanakla kaplayalım. Üzerine balıklarımızı yerleştirelim. Yemeğimizin sosu için tereyağını eritelim. Limon suyu, et suyu ve tuz ekleyelim. Karıştırarak ısıtalım ve kaynamadan ateşten alalım. Sosu da hazırladıktan sonra püre üzerine koyduğumuz balıkların etrafına bu sosu döktükten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Krokanlı vişneli parfe
3 yumurtanı beyazı
7 kahve fincanı pudra şekeri
400 gram kremşanti
100 gram fındıklı krokan
300 gram böğürtlen
6 adet kiraz
100 gram vişne
Krokanlı parfe için ilk olarak vişnelerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince kıyın ve arzuya göre konyakla karıştırıp ya da tek olarak 1 saat bekletin. Yumurta akı ile 5 kahve fincanı pudra şekerini köpük halini alıncaya kadar çırpın. Kremşantiyi paketin üzerindeki tarife göre hazırlayıp yumurtalı karışıma ekleyin. Vişne ve krokanları ilave edin. Dikdörtgen şeklindeki bir kalıbı soğuk su ile durulayıp şeffaf folyo ile kaplayın. Kremalı karışımı kalıbın içine dökün. Üzerini bir bıçak yardımı ile düzeltin. Buzlukta en az 5 saat bekletin. Böğürtlenleri bir tencerede ısıtıp süzgeçten geçirin. Püreyi kalan pudra şekeri ile tatlandırın. Parfeyi buzluktan alıp 30 dakika kadar buzdolabında bekletin. Kalıptan çıkarıp üzerindeki folyoyu alın. Parfeyi dilimleyin. Her bir servis tabağına 2 çorba kaşığı böğürtlen püresi koyun. İkişer dilim parfe ekleyin. Kiraz ile süsleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
