500 gram mantar1 yemek kaşığı tereyağı
Yarım limonun suyu
Tuz
Yarım bardak su
Sote için:
1 yemek kaşığı tereyağı
Sos için:
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
Yarım bardak mantar suyu
Yarım bardak süt
2 kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
1 yemek kaşığı galeta unu
Mantar graten için ilk olarak mantarları temizleyip yıkayalım ve temizledikten sonra küp küp doğrayalım. Bir tencereye yarım bardak su, 1 kaşık yağ, limon suyu ve tuz koyup mantarları da içine atarak kuvvetli ateşte yaklaşık 5 dakika haşlayalım. Daha sonra haşlanmış mantarları kevgirle bir kaba çıkartalım. Bir tavaya 1 kaşık yağ koyup ısıtalım ve mantarları içinde soteleyelim. 1 yemek kaşığı yağ ile unu 2 dakka karıştıralım. Yarım bardak mantar suyu ve yarım bardak süt katıp boza kıvamında pişirelim. Daha sonra 1 kahve fincanı kaşar peynirini ekleyelim. Son olarak mantarların tammaını bir borcama boşaltalım ve sosun yarısıyla karıştıralım. Daha sorna üzerini kalan sosla kapatalım. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ile galeta ununu serpiştirdikten sonra orta ısılı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Fıstıklı tel kadayıf
Yarım kilogram tel kadayıf
1 paket Orkide margarin
2 çorba kaşığı pekmez
200 gram Antep fıstığı veya ceviz
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Fıstıklı tel kadayıf tatlı için öncelikle bir tavada margarini eritin. Yağın 4 çorba kaşığını ve pekmezi bir tepsiye alıp karıştırın ve tepsinin her yerine gelecek şekilde yayın. Kalan yağı da kadayıfın üzerine gezdirip karıştırarak kadayıfın yağ ile bütünleşmesini sağlayın. Kadayıfın yarısını elinizle iyice bastırarak tepsiye yerleştirin. Üzerine, çekilmiş Antep fıstığı veya cevizi serpin. Kalan kadayıfı da yine elinizle bastırarak tepsiye yerleştirin. 190 dereceli fırında kadayıfın altı üstü pembeleşene dek pişirin. Kadayıfların üstü renk değiştirnce kızaran kadayıfı ters yüz ederek alt yüzü üste gelecek şekilde bir tepsiye ters çevirin ve soğumaya bırakın. Öte yandan şerbetini hazırlayın. Şerbet için şekeri, suyu, limon suyunu birlikte 5 dakika kaynatıp ateşten alın. Şerbet ılındığında kadayıfın üzerine gezdirin. Tatlının üzerine, çekilmiş Antep fıstığı serptikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
