4 adet patlıcan400 gram kuşbaşı doğranmış et
2 adet soğan
250 gram mantar
2 Adet domates
Yarım çorba kaşığı salça
1 su bardağı et suyu veya su
Sıvı yağ
Tuz, karabiber
Süslemek için:
Domates
Dolmalık biber dilimleri
Bolu kebabı için patlıcanların ortasını uzunlamasına keselim ve tuz serpelim. Yarım saat sonra yıkayıp, kurulayalım ve arkalı önlü kızartalım. Kestiğimiz patlıcanların ortasını açalım. İç kısmını bıçakla hafifçe keserek çıkaralım ve küçük küçük doğrayıp bekletelim. Diğer yandan, etleri bir tencereye alalım ve suyunu iyice çekene kadar kavuralım. Suyunu çekince içine yarım su bardağı sıvı yağ ve doğranmış soğanı ekleyelim. 3-4 dakika daha kavurup rendelenmiş domatesleri ve doğranmış patlıcan içlerini ekleyelim. 2 dakika daha kavurup, etlerin üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ekleyelim. Tuzunu ve karabiberini ayarlayarak etler yumuşayana dek pişirelim. Mantarları boyuna dilimleyip limonlu suda haşlayalım. Ateşten alıp, delikli kepçe ile çıkararak etlere ilave edelim. Hazırladığımız etli karışımı ortasını oyduğumuz patlıcanların içine dolduralım. Et suyuna salçayı ekleyip ezerek tepsiye boşaltalım. Patlıcanları yayvan bir tencerede pişirelim. Domates ve dolmalık biber dilimleri ile süsleyerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Pirinç keki
İki bardak pirinç unu
3/4 bardak kaynar su
Tuz
Şeker
isteğe göre:
Susam
Kakao
Pudra şekeri
Hardal tozu
Kırmızı biber
Pirin keki için öncelikle pıÜüirinç ununa yavaş yavaş sıcak suyu ekleyin, bir yandan da kaşık ile karıştırın. Ardından tuz ve şekeri ekleyin. Elinizle hamuru iyice yoğurun. Hamurun kıvamına göre, cıvık olmaması için biraz daha pirinç unu ilave edebilirsiniz. Daha sonra hazırladığınız hamuru plastik bir buzdolabı poşetine koyun ve şekillendirin. Diğer yandan büyük bir kapta su kaynatın. Poşetten çıkardığınız hamuru 18-20 adet bezeye ayırın. Elinizle içini açın ve içine isterseniz, ceviz, tarçın, elma, ezilmiş barbunya vs. tuzlu veya tatlı iç koyabilirsiniz. Dilerseniz içini boş da bırakabilirsiniz. Hazırladığınız bezeleri kaynayan suya koyun. Suyun üzerine çıkmaya başladığında pişmş demektir. 2-4 arası pişirdiğiniz bezeleri büyük bir kapta hazırladığınız soğuk suya ekleyin, daha sonra süzdürün. Kekleri isteğe göre istediğiniz tozlara buladıktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
