600 g patates 2 tatlı kaşığı bal
3 çorba kaşığı elma sirkesi
1/4 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Yarım tatlı kaşığı tarçın
1 buçuk çorba kaşığı Orkide ayçiçek yağı
2 orta boy soğan
1 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı
1/4 tatlı kaşığı tuz
125 gram iç bezelye
Bezelyeli patates yemeğini hazırlarken önce bal, sirkenin 2 çorba kaşığı kadarı, kırmızıbiber ve tarçını bir kasede karıştıralım ve kenarda bekletelim. Daha sonra ayçiçek yağını bir tencereye koyup, tencereyi kısık ateşe oturtarak, yağı kızdıralım. İyice ısındığında küp küp doğradığımız patatesleri ekleyip, ara sıra karıştırarak yaklaşık 5 dakika pişirelim. Patatesleri pişiriren ateşi orta dereceye getirelim. Patatesler hafif kavrulduktan sonra doğradığımız soğanları, tereyağını, tuzu, kalan 1 çorba kaşığı sirkeyi, 1/4 su bardağı suyu ve bezelyeleri de tencereye ekleyip, karışımı soğanlar altın sarısı bir renk alıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirelim. İlk olarak hazırladığımız kasedeki ballı karışımı da tencereye ekleyip, sürekli karıştırarak, birkaç dakika daha pişirelim. Daha sonra tencereyi ateşten alıp sıcak ya da ılık olarak servsi yapalım. Afiyet olsun.
Yıldız tatlısı
1 çay bardağı sıvı yağ
3 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
Alabildiği kadar un
200 gram tereyağı
200 gram ceviz içi
100 gram nişasta(açarken kullanmak için)
1 fiske tuz
Şerbet için:
3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım adet limonun suyu
Yıldız tatlısı için önce tatlının şerbetini hazırlayın. Üç bardak şeker ile 3 bardak suyu kaynatın, hafif koyulaşınca limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın. Öte yandan bir kaba yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve bir tutam tuzu ekleyip elinizle çırpın. İçine yavaş yavaş unu ekleyerek bir hamur hazırlayın. Hazırlanan hamur kulak memesinden biraz daha sert olmalı. Daha sonra hamuru ceviz büyüklüğünde 10 parçaya ayırın. Bezelerin üzerini örterek 15 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurun üzerine nişasta serperek oklava ile ince ince açın. Açılan yufkanın bir kenarını 10 santim genişliğinde üstüne kapatın. Bu kısma 6-7 santim arayla kıyılmış ceviz koyun. Karşı kenarı da pile yapın. Ceviz konan kısmı üzerine kapatın. Ceviz konan kısımlar ortada kalacak şekilde büzün. Büzülen kısımlardan keserek fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine eritilmiş tereyağını kaşıkla gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Sıcak tatlının üzerine soğuk şurubu dökün ve tatlılar şerbeti çektikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
