• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın

CANAN DÜZDOL

Karides kavurma

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16 Temmuz 2011
Yarım kg karides
4 diş sarımsak
3 adet yeşil soğan
1 adet iri domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 adet kök zencefil
1 çay kaşığı tane karabiber
Yarım çay kaşığı acı sos
1 çorba kaşığı soya sosu
Tuz, karabiber

Karides kavurma için ilk olarak sıvı yağı derin bir kapta kızdıralım. Zencefilleri ince ince doğrayalım. Sarımsakları da ince doğrayalım ve zencefillerle sarımsakları birlikte kızgın yağda yumuşayana kadar pişirelim. Çiğ karidesleri ayıklayıp, bu karışıma ilave edelim ve birkaç dakika daha pişirelim. Önceden havanda dövülmüş tane karabiberleri, acı sosu ve domates salçasını ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Diğer yandan domatesi de küçük küpler halinde doğrayalım ve soya sosu ile birlikte karışıma katalım. Yeşil soğanın sadece yeşil kısımlarını kibrit çöpü uzunluğunda doğrayalım ve karidese bu aşamada ilave edelim. Son olarak tatlandırmak için dilediğimiz miktarda tuz ve karabiber serptikten sonra karides kavurmamız servise hazır... Afiyet olsun.

Gelin bohçası

1 kg baklavalık un
3 adet yumurta
Yarım çorba kaşığı tuz
2 su bardağı su
Yarım kg nişasta
400 g tereyağı
2,5 su bardağı Antep fıstığı
Kaymak
Şerbet için:
1 kg şeker
3.5 su bardağı su

Gelin bohçası tatlısı için ilk olarak geniş bir kaba unu eleyin. Üzerine yumurtaları kırıp tuzu ve suyu ekleyin. Tüm malzemeleri sert bir hamur elde edene dek yoğurun. Üzerine nemli bir bez örterek, 20 dakika bekletin. Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölün ve üzerlerine nişasta serpin. Hamurları yassı hale getirin. Bir zemin üzerinde oklava ile çok ince açın. Yufkaların oklavaya yapışmaması için nişasta kullanın. Açtığınız 12 yufkanın dördünün düz bir zemine, aralarına eritilmiş tereyağı sürerek, üst üste dizin. Yufkalardan kenarları 8 santim uzunluğunda kareler kesin. Karelere bir çay kaşığı dolusu kaymak ve yarım tatlı kaşığı dolusu dövülmüş fıstık koyun. Karenin dört ucunu üstte birleştirerek, sıkıştırın. Yağlanmış tepsiye dizin. Eritmiş olduğunuz tereyağını tepsiye dökün. Fazla yağı eğerek boşaltın. Orta ısılı fırında üzeri kızarana dek pişirin. Şerbet için sıcak su ile şekeri kaynatın. Şurup kıvamına geldiğinde tencereyi ateşin üzerinden alın. Fırından çıkardığınız tatlının üzerine sıcak olarak dökün. Şerbetini çektikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.