12 adet kuru dolmalık patlıcan 6 adet kuru dolmalık kırmızı biber
1 su bardağı pirinç
3 orta boy soğan
250 g kıyma
5 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı tuz
1'er tatlı kaşığı karabiber, yenibahar, kırmızı biber
10 diş sarımsak
2.5 su bardağı su
6 yemek kaşığı limon suyu
Ekşili dolma için kuru patlıcanları bir gün önceden kaynar suya koyalım ve kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Daha sonra suyunu döküp üzerine soğuk su koyalım ve bir gece boyunca bu suda bekletelim. Ertesi gün, suyunu süzerek bir kaba alalım. Kuru kırmızı biberlerin üzerine kaynar su koyalım ve ağzını kapatarak yumuşayıncaya kadar bekletelim. Daha sonra suyunu döküp soğuk su koyarak çalkalayalım. Suyunu süzüp biberleri de bir tarafa koyalım. İç harcı için pirinci yıkayıp süzelim. Soğanı ince ince doğrayalım. Pirinç, soğan, kıyma, salça, biber salçası, tuz, baharat ve 1 su bardağı suyu iyice karıştıralım. Patlıcan ve biberleri ağız kısımlarında 1.5 parmak boşluk kalacak şekilde doldurup tencereye dizelim. Kalan suyu kaynatıp dolmalarından üzerlerinden yavaşça gezdirelim. Önce orta, daha sonra kısık ateşte pirinçler uzayıp yumuşayıncaya kadar pişirelim. Daha sonra sarımsakları ezelim, limon suyu ile karıştırıp dolmaların üzerine dökelim ve ocağı kapatıp sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Havuçlu revani
3 adet yumurta
3 fincan toz şeker
3 fincan yoğurt
1 adet orta boy havuç
1kahve fincanı Orkide sıvı yağ
3 fincan irmik
3 fincan un
1 çay kaşığı toz tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için: 3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları ve toz şekeri yüksek devirde 5 dakika çırpın. Üzerine yoğurt, sıvı yağ, rendelenmiş havuç, tarçın ve vanilyayı ilave edip 2 dakika kaşıkla karıştırın. Un, irmik ve kabartma tozunu bir başka derin kapta karıştırarak havuçlu karışımın üzerine aktarın. Bir kaşık yardımıyla hamuru iyice karıştırın. Boza kıvamındaki hamuru orta boy ve yağlanmış bir fırın kalıbına aktarın. 10 dakika önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında 40 dakika pişirin. Sonra çıkarıp, ılınmaya bırakın. Diğer taraftan, şerbeti hazırlamak için, toz şeker ve suyu orta boy bir tencereye aktarın. Kısık ateşte, karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca limon suyunu katıp, 5 dakika sonra şerbeti ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Soğuk şerbeti ılık revaninin üzerine gezdirin. Yarım saat bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun. Afiyet olsun.
