• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • Namaz Vakitleri
  • VavTv Canlı Yayın
CANAN DÜZDOL

Tebriz köftesi

canan.duzdol@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13 Eylül 2011
Yarım kg yağsız kıyma
100 g sarı mercimek
1 adet orta boy patates
2 adet soğan
Yarım su bardağı pirinç
4 kuru kara erik
4 kuru kayısı
3 adet cevizin içi
2 adet kaynamış yumurta
1 adet çiğ yumurta
Karabiber, tuz, safran, pulbiber

Tebriz köftesi için; mercimeği yarı yarıya sulu kalacak şekilde kaynatalım. Mercimeğin içinde, yıkanmış patatesi kabuğuyla kaynatalım; suyunu süzüp saklayalım. Daha sonra mercimek ve patatesi ayrı kaplarda püre haline getirelim. Pirinci az su ile suyunu çekene kadar kaynatalım, hafif diri bırakalım. Diğer yandan soğanı rendeleyelim ve kıymaya karıştıralım. Kıyma, soğan, pirinç, patates, mercimek, tuz, baharatlar ve çiğ yumurtayı iyice yoğurduktan sonra bu karışımdan köfteler hazırlayalım. Köfteleri ikiye bölelim. Tencerenin dibine yağ ve doğranmış soğanı koyup kavuralım, biraz safran ekleyelim. Soğan pembeleşince yağın bir kısmını ayırarak bir kaba koyalım. Yağa, doğranmış domates ve biber salçası ekleyip salçayı pişirelim. Üstüne, önceden ayırmış olduğumuz mercimek suyunu ekleyelim. Kaynayınca iki bardak su ekleyip tekrar kaynatalım. Kaynarken köfteleri oyalım; içlerine sıcak suda bekletilmiş erik, kayısı, kaynamış yumurta ve kavrulmuş soğanı yerleştirelim. Daha sonra köfteyi top haline getirelim. Son olarak köfteleri kaynayan suya koyalım ve ara sıra çevirerek; köfte sertleşene kadar pişirelim. Sertleşince alalım ve sıcak olarak servis yapalım. Afiyet olsun.

Fiyonk tatlı

1,5 su bardağı su
2 su bardağı un
3 çorba kaşığı margarin
3 adet yumurta
1 tutam tuz
1,5 su bardağı Orkide sıvı yağ
Şerbeti için:
2,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1/4 limon

Tencereye bir buçuk bardak suyu alıp kaynatın. İçine margarini ekleyin. Margarin eriyene dek kaynatmaya devam edin. Margarin eriyince bir tutam tuz ve 2 su bardağı unu ilave edip hızla karıştırın. Sürekli karıştırarak koyu bir kıvama gelmesini sağlayın. Kaşık, hamurun içinde zor dönmeye başladığında hamuru ateşten alın ve soğutun. İçine yumurtaları teker teker kırıp yoğurun. Hamuru krema torbasına azar azar doldurup ılık sıvı yağın içine istediğiniz şekilde sıkın. Ateşin altını açıp hamurları arkalı önlü kızartın. Şerbeti için suyu, şekeri ve limonu kaynatın. Şerbet yoğun bir kıvama geldiğinde ateşten alın. Hamurları yağdan çıkarır çıkarmaz önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbete atın. Şerbeti emen tatlıları hemen servis tabağına alın ve servis yapın. Afiyet olsun.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.