2 adet çipura3 çorba kaşığı soğan suyu
2 adet defne yaprağı
2 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
2 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet havuç
2 çorba kaşığı krema
2 adet domates
4-5 dal maydanoz
Tuz, karabiber, pulbiber
Limon
Balıkların en lezzetli olduğu dönemlerden birini yaşıyoruz. Bu fırsatı kaçırmayın ve oldukça hafif bir lezzete sahip olan güveçte çipurayı deneyin. Güveçte çipura için ilk olarak çipuralarımızı temizleyip iyice yıkayalım. Balıkların orta kısımlarına bıçakla uzunlamasına çentik atalım. Soğuk su, sıvı yağ, tuz ve defne yaprağından oluşan bir marinat hazırlayalım. Havuç, domates ve soğanı küp şeklinde doğrayalım. Tereyağını bir tavada eritelim. Havuç ve sarımsakları pembeleşene kadar kavuralım. Soğanı ekleyip kavurmaya devam edelim. Soğanlar renk değiştirmeye başladığında domatesleri de ekleyelim. Karışım, suyunu çekmeye başladığında tuz, karabiber, pulbiber, kremayı ekleyip karıştıralım ve tavayı ocaktan alalım. İç malzemesini güveçlere paylaştıralım. Balıkları karışımdan çıkartıp sosun üzerine yerleştirelim. Kesik kısımlarına birer dilim limon yerleştirelim. Patatesleri dilimleyip balıkların yanlarına dizelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat pişirelim. Maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyip servis yapalım. Afiyet olsun.
Yoğurtlu mantar salatası
500 gram taze mantar
1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
1 adet haşlanmış havuç
1 tutam maydanoz
2 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
Yarım limon
1 adet közlenmiş kırmızı biber
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber
Yoğurtlu mantar salatası için ilk olarak taze mantarları yıkayın ve temizlenmiş mantarları dörde bölün. Bir tavanın içerisine 2 çorba kaşığı sıvı yağ koyup tavanızı yüksek ateşe getirip, mantarları tavanın içine alın. Ara sıra karıştırın ve üç dakika sonra mantarların üzerine kararmamaları için limon sıkın. Mantarlar suyunu çekinceye kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Bir kase içerisinde susuz yerinden yoğurdu, mayonezi ve dövülmüş sarımsağı katıp, tuz ilave ederek karıştırın. Üzerine haşlanmış ve doğranmış küp küp havucu, közlenmiş biberi, kızarttığınız mantarı da katıp karıştırın. Son olarak toz kırmızı biber ve karabiber ilave edip servis yapın. Afiyet olsun.
