8 adet orta boy kalamar 2 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı pirinç
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı kuru kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık çam fıstığı
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı su
1 adet limonun suyu
Kalamar dolması için öncelikle temizlenmiş kalamarları yıkayalım ve süzgeçte bekletelim. Derin bir tavaya zeytinyağının yarısı aktaralım ve orta ısıdaki ocağın üzerine oturtalım. Yağ kızmaya başladığında çok ince yemeklik doğranmış soğanları ekleyelim ve soğanlar sararmaya başladığında fıstık ve üzüm ilave ederek 1-2 dakika kadar kavuralım. Daha sonra iyice yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri katarak kavurmaya devam edelim. 3-4 dakika sonra ocaktan alalım. Daha sonra içine tüm baharatları, tuzu ve şekeri ekleyelim. Çok ince kıyılmış dereotuyla karıştırarak soğumaya bırakalım. Bir taraftan da kalamarları hazırlayalım ve her bir kalamar kesesinin, torbasının içine 2 yemek kaşığı kadar pirinçli harçtan koyarak ağız kısmı kürdanla kapatalım. Kalamar dolmalarını bir tencereye yan yana dizelim ve üzerlerine yarım su bardağı zeytinyağı, su ve limon suyu gezdirip orta ısıdaki ocağın üzerinde en az 40 dakika pişirelim. Dolmamızı ılık olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Rokoko
2 su bardağı dövülmüş fındık
4 çorba kaşığı toz şeker
3 paket krema
1 su bardağı pudra şekeri
4 paket pötibör bisküvi
1 çorba kaşığı tereyağı
150 gram bitter çikolata
Rokoko için fındıkları teflon tavada 2 çorba kaşığı toz şekerle kavurun. Yaklaşık 10 santim. derinliğindeki yuvarlak kalıbın dibine bastırarak döşeyin. Mikserde 2 paket kremayı pudra şekeriyle çırpın. Bisküvileri havanda dövün. Kremalı karışıma ekleyin. Fındıklı karışımın bulunduğu kalıba yavaşça dökün. Buzlukta üç saat bekletin. Daha sonra kalıptan çıkarıp, servis tabağına alın. Çikolatayı kısık ateşte tereyağıyla eritin. Dolaptan çıkardığınız karışımın üzerine bıçak yardımıyla sürün. Tekrar buzluğa koyun. 1 saat sonra çıkarın. 1 paket krema ve kalan 2 çorba kaşığı toz şekeri çırpın. Elde ettiğiniz karışımı da tabağa ilave edin. Spatula ile düzleştirin. Ceviz ya da Hindistan cevizi ile süsleyin. Servis yapacağınız zaman buzluktan çıkarıp dilimleyin. Afiyet olsun.
