1 kg barbun3 diş sarımsak
Un
1 çay kaşığı bal eklenmiş 1 bardak sirke
Birkaç kuru defne yaprağı
Biberiye
Kırmızı biber
Maydanoz
Zeytinyağı
Balık suyu
Tuz ve karabiber
Sirkede barbun balığı için ilk olarak fırını 180 derecede ısıtalım. Ayıklayıp iyice yıkadığımız maydanozları kurutalım ve saplar ile yaprakları birbirinden ayırıp bir kenarda bekletelim. Öncelikle sadece yapraklarını ince ince doğrayalım. Balıkların pullarını kazıyalım ve içini iyice temizleyelim. Yıkayıp kurutalım. Sarımsakları biraz biberle birlikte kıyalım. Isıya dayanıklı olan ve balıkların kat kat dizilmesini sağlayacak kadar geniş bir kabı yağlayalım. Biber ve sarımsakları serpip, üstüne biraz da elle kopardığımız birkaç defne yaprağını gezdirelim. Onun da üstüne maydanoz saplarını, taze biberiye dallarını ve birkaç adaçayı yaprağını yayalım. Biraz zeytinyağı gezdirip, tuz ve biber ekelim. Ardından da balık suyu ve sirke dökelim. Kabı sıcak fırına verip, balıklara hiç dokunmadan 20 dakika boyunca kızarmalarını sağlayalım. Çıkardıktan sonra balıkları servis tabağına dizelim ve suyunu süzelim. Suya biraz sirke döküp harlı ateşe oturtalım ve birkaç dakika kaynattıktan sonra ateşten alalım. Barbunların üzerine dökerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Üzümlü dilimler
1,5 su bardağı un
125 gram Orkide margarin
3 çorba kaşığı esmer şeker
Üzeri için:
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı soğuk su
100 g beyaz çikolata
1 su bardağı karışık siyah ve yeşil üzüm
200 g bitter çikolata
Üzümlü dilimler için öncelikle hamuru hazırlayın. Hamur için un, oda sıcaklığındaki margarin ve esmer şekeri mikserle iyice çırpın. Hazırladığınız hamuru dibine yağlı kağıt serdiğiniz kare şeklindeki kek kalıbının içine yayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Tavaya aldığınız toz şekeri kısık ateşte eritin. Eriyince içine soğuk suyu ekleyip karıştırın ve katılaşması için bir kenara alın. Diğer tarafta beyaz çikolatayı benmari usulü eritin. İçine katılaşan şekeri ekleyip karıştırın. Çikolatayı ve şekeri birbirine yedirin. Bu karışımı pişen hamurun üzerine boşaltın. Üzümlerin yarısını üzerine yerleştirin ve soğumaya bırakın. Bu arada bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Üzümlerin üzerinde gezdirin. Kalan üzümleri de çikolatanın üzerine serpiştirin. Soğuyunca dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
