4 adet orta boy kabak1 adet soğan
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı karışık baharat
2 adet doğranmış domates
2 bardak pirinç
50 gram jambon
75 gram çedar peyniri
50 gram kuru ekmek ufağı
Dilediğiniz otlardan birkaç sap
Jambonlu kabak dolması için; her kabağı uzunlamasına ikiye bölelim. Kabakların etli kısmını çıkartıp ince ince kıyalım. Soğan ve sarımsakları soyup onları da ince ince doğrayalım. Bir tavada zeytinyağını hafifçe kızdıralım. Doğranmış kabak içlerini, soğanı, sarımsağı ve karışık baharatı birlikte yaklaşık 5 dakika sote edelim. Yıkayıp haşladığımız pirinci süzüp, domatesle birlikte tavaya alalım ve 10 dakika kadar pişirelim. Önceden içini oyduğuuz boş kabakların içine jambonu serelim. Üzerine pirinçli karışımdan koyalım. Çedar peyniri ve ufaladığımız kuru ekmekleri serpiştirdikten sonra yüksek ısıdaki fırına atıp 25 dakika boyunca peynir eriyip ekmekler kızarıncaya kadar kızartalım. Üzerini, dilediğimiz otları ince ince doğrayarak ya da yapraklarını kullanarak süsledikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Armutlu tartölet
5 adet armut
250 gram margarin
50 gram toz şeker
50 gram bal
150 gram pudra şekeri
1/2 paket kuru maya
3 adet yumurta
250 gram un
300 ml kremşanti
2 yemek kaşığı elma suyu
1 tatlı kaşığı tarçın
Tuz
Kalıplar için un ve tereyağı
Armutların dördünü dörde bölüp çekirdeklerini çıkarın ve 1 santimlik küpler halinde bölün. 50 gr margarini tavada eritin. Armutları ekleyip orta ateşte 2 dakika kavurun. Balı ekleyin ve 1 dakika pişirin. Armutları süzgece alın ve iyice süzün. Süzülen suyu bir kaba aldıktan sonra armutları bir tepsiye yayın ve soğumaya bırakın. Armut suyunu, toz şeker ile karıştırıp harlı ateşte 5 dakika kadar karamelize edin. Kalan margarini, bir tutam tuz ve pudra şekerini köpük olana kadar mikserde çırpın. Birer birer yumurtaları ekleyin ve iyice karıştırın. Maya ve unu da ilave edin, sonra da armutları ve karameli ekleyin. 10 adet tartölet kalıbını yağlayın. Hamuru kalıplara dökün. Kalan armudu dörde bölüp çekirdeklerini çıkarın, ince dilimler halinde bölün. Dilimlerin yuvarlak yüzeyleri üste gelecek biçimde hamurların üzerine dizin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. sıcakken kalıplardan çıkarın. Kremşantiyi çırpın, tarçın ve elma suyu ile tatlandırıp tartöletlerle beraber servis yapın. Afiyet olsun.
