Yarım çay bardağı Orkide sıvı yağ350 g bonfilelik et
1 adet soğan
350 g mantar
1 adet haşlanmış havuç
100 g haşlanmış bezelye
Tuz, karabiber
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kırmızı biber
Fırında mantarlı güveç kebabı için tavaya sıvı yağın yarısını alıp uzunlamasına (jülyen) doğranmış etleri suyunu bırakıp çekene dek kavuralım. Etlerin üzerini hafifçe aşacak kadar sıcak su ekleyerek, etler yumuşayana dek pişirelim. Bu arada ayrı bir tavada kalan yağ ile küp doğranmış soğanı pembeleşene dek kavuralım. Dilimlenmiş mantarları ekleyerek suyunu bırakıp çekene dek kavurmaya devam edelim. Pişen etleri mantarlara ekleyelim. Haşlayıp, tavla zarı iriliğinde doğradığımız haşlanmış havuçları ve bezelyeleri tuzu ve karabiberi ekleyerek birkaç kez karıştırıp tavayı ateşten alalım. Sebzeli harcı tek kişilik güveç kaplara paylaştırıp üzerlerine rendelenmiş kaşar ve doğranmış kırmızı biberleri serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşarlar eriyene dek pişirelim. Afiyet olsun.
Bohça baklava
Yarım su bardağı erimiş tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı sirke
5 bardak un
İçine:
300 g ince çekilmiş ceviz
İlaveten:
400 g buğday nişastası
250 g tereyağı
Şerbet için:
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Şerbet için su ve şekeri kaynatın. 10 dakika sonra limon suyunu ekleyip bir kenarda soğuması için bekletin. Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur yaptıktan sonra üzerini örtüp iç malzemeyi hazırlayana kadar 15 dakika dinlendirin. Hamuru ilk olarak 3'e bölün. Ardından her birini ceviz büyüklüğünde 15 parçaya ayırıp yuvarlak şekil verin. İlk 15 partinin her birini merdaneyle yemek tabağı büyüklüğünde açıp arasına nişasta serpin ve üst üste dizin. İkinci ve üçüncü grubu da aynı şekilde yapın. İlk yaptığınız partiden başlayıp merdaneyle yaklaşık 40 santim çapında daire şeklinde açın. Bunu büyük karelere bölüp ortalarına birer tatlı kaşığı kadar ceviz koyup bohça şekli verin. Diğer grupları da aynı şekilde yaptıktan sonra tepsiye dizip 3-4 saat buzdolabında üzerini streçle kapatarak bekletin. Pişireceğiniz zaman 250 gram tereyağını yakmadan kızdırın. Her baklavanın üzerine değecek şekilde tereyağını dökün. 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra hafif ılınınca soğuk şerbeti dökün. Afiyet olsun.
