600 gram kıyma1 adet yumurta
Karabiber, tuz, nane
150 gram yoğurt
2 çorba kaşığı Orkide zeytinyağı
2 çorba kaşığı Orkide sıvı yağ
1 diş sarımsak
1 adet salatalık
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet soğan
1 demet dereotu
60 gram yeşil zeytin
500 gram süzme yoğurt
Yunan usulü köfte için; salatalık ile biberi temizleyip yıkayalım; ikiye bölüp küp küp keselim. Soğanı da soyup aynı şekilde doğrayalım. Dereotunu ayıklayıp yıkayalım ve garnitür için birkaç dalını ayırıp, kalan kısmını ince ince kıyalım. Çekirdeksiz yeşil zeytinleri yıkayıp ardından doğrayalım. Kıymayı, büyük bir kasede 250 gram süzme yoğurt, salatalığın yarısı, biber, zeytin, dereotu ve yumurta ile karıştıralım. Üzerine tuz ve bolca karabiber ekleyip iyice yoğuralım. Hazırladığımız karışımdan yaklaşık 15 tane köfte yuvarlayalım. Cacık için kalan süzme yoğurdu diğer yoğurt ile karıştıralım. Zeytinyağını ekleyip tuz ve karabiber ile tatlandıralım. Sarımsağı soyup rendeleyelim. Kalan salatalık küpleri ile birlikte yoğurda ilave edip iyice karıştıralım. İsteğe bağlı olarak nane ekleyelim. Sıvı yağı bir tavada kızdırıp köfteleri önlü arkalı pişecek şekilde yaklaşık 5 dakika kızartalım. Tabaklara paylaştırıp üzerlerine birer kaşık cacık dökelim. Köfteleri birer dal dereotu ile süsleyerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Vişneli sütlaç
1 bardak su
1 buçuk bardak Amerikan pirinci
1 buçuk bardak süt
Yarım bardak şeker
2 büyük yumurta
1 büyük yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya
Yarım çay kaşığı limon kabuğu rendesi
Bir tutam tuz
Bir bardak çekirdeksiz vişne
Bir tutam Hindistan cevizi
Orta büyüklükte bir tencereye su ve pirinci koyun. 20 dakika boyunca suyu çekilene ve pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Ardından kapağını açın ve soğutun. Fırının ortasına ızgarayı koyup 180 dereceye ısıtın. 6 ya da 8 adet sufle kabını yağlayın. Derin fırın tepsisinin içine yerleştirin. Sütü ve diğer malzemeleri bir tencerede karıştırın. Vişneyi ve 1 buçuk bardak pişmiş pirinci de ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra sufle kaplarına paylaştırın. Tepsinin içine sufle kaplarının içine girmeyecek su doldurun. Puding kabarıp kenarlarda kahve rengini alana kadar kadar pişirin. Daha sonra kapları sudan çıkarın. En az 15 dakika soğuttuktan sonra üzerine Hindistan cevizi serperek servis yapın. Afiyet olsun.
