600 gram kereviz2 adet soğan
1 diş sarımsak
50 gram margarin
5 dilim tost ekmeği
250 ml. süt kreması
3 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Kekik
Rendelenmiş muskat
4 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı toz şeker
Kereviz graten için öncelikle soğan ve sarımsağı soyalım, ardından da ince ince kıyalım. Kıyılmış soğan ve sarımsağı, kekikle birlikte 20 gram yağda kavuralım. Ekmekleri küp küp doğrayalım ve yağın geri kalan kısmıyla birlikte kavurun. Kavrulmuş ekmekleri, karulmuş soğanlarla karıştırıp yuvarlak bir fırın kabının tabanına yayalım. Öte yandan krema ve iki yumurtayı bir kasede karıştıralım. Üzerine tuz, karabiber ve muskatı da ekleyelim. Hazırladığımız bu karışımın yarısını ekmeklerin üzerine dökelim. Bir tencerede bol tuzlu su kaynatalım, içine şeker ve limon suyunu ekleyelim. Kerevizlerin yuvarlak kısmını soyduktan sonra rendenin ince kısmında rendeleyelim. Kaynamakta olan suda 1 dakika haşlayalım ve hemen süzüp soğuk suya tutalım, süzülmeye bırakalım. Kalan yumurtanın sarısını beyazından ayırıp sarısını yumurtalı kremanın ayırdığınız yarısına katalım. Kerevizleri bu krema ve tuz ile karıştıralım. Yumurta beyazını kar haline gelene kadar çırptıktan sonra kerevizlere ekleyelim fırın kabındaki ekmeklerin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirdikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Cevizli ıslak kek
200 gram margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 + 3/4 bardak toz şeker
4 adet yumurta
400 ml çiğ krema
2,5 bardak un
1 bardak ince çekilmiş ceviz
Toz şeker
Tarçın
Cevizli ıslak kekin ön hazırlığı olarak margarini ve toz şekeri bir kapta çırpın. Hafif çırpılmış 4 yumurtayı da ekleyip çırpmaya devam edin. Ardından 400 ml çiğ kremayı ekleyip onu da iyice karıştırın. 2,5 su bardağı unu, 1 paket kabartma tozunu, 1 paket vanilyayı ekleyip çırpın. Mikseri çıkartın. İçine 1 bardak ince çekilmiş cevizi ekleyin. Tahta bir kaşıkla karıştırın. Daha sonra karışımı ayçiçek yağıyla fırçalanmış dikdörtgen bir borcama dökün. 200 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Üstü kızarıp içi yarı ıslak olan kekin üzerine, fırından çıktığı anda, henüz sıcakken toz şeker ve tarçın karışımını serpin. İyice soğumasını bekleyin. Soğuduğuna emin olduktan sonra da dilimleyerek servis yaın. Afiyet olsun.
