6 adet pırasa 2 buçuk su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
1/3 su bardağı pirinç
2 orta boy soğan
1 demet maydanoz
250 gram kıyma
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı margarin
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı limon suyu
Pırasa dolması için ilk olarak pıÜüırasaları ayıklayıp yıkayalım. Beyaz kısımlarını 5-6 santimetre boyunda keselim. Tencereye 2 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatalım. Pırasaları kaynayan suya ekleyelim, hafif yumuşayıncaya kadar haşladıktan sonra kevgirle sudan alıp orta kısımlarını çıkaralım. İçi için pirinci yıkayıp süzelim. Soğanı ve maydanozu ince ince doğrayalım. Pirinç, soğan, maydanoz, kıyma, kalan tuz, karabiber, 1/4 su bardağı su ve yağı iyice karıştıralım. Tek kat halindeki büyük pırasa yapraklarını bu içle dolduralım. Uç kısımlarında yarım parmak boşluk bırakalım. Küçük parçaları yayvan bir tencerenin dibine yayıp üzerine doldurulmuş pırasaları yerleştirelim. Haşlama suyunu kaynatıp, dolmaların üzerinde gezdirelim. Tencerenin ağzını kapatalım ve pirinç taneleri yumuşayıncaya kadar pişirelim. Ayrı bir kapta yumurtayı, limon suyu ile iyice çırpalım. Dolmaları suyun içinden alıp, servis tabağına yerleştirelim. Yumurta-limon karışımına dolmanın suyundan birkaç kaşık koyup, ılıtalım. Bu karışımı tencereye azar azar eklerken dolmanın suyunu sürekli karıştıralım. Kaynayınca ocağı kapatıp dolmaların üzerine gezdirdikten sonra servis yapalım. Afiyet olsun.
Kestaneli puding
150 gram margarin
3/4 bardak pudra şeker,
2 dilim bayat ekmek
7 adet yumurta
400 gram kestane
2 çay kaşığı vanilya
Kestaneli puding için ilk olarak ıÜümargarinle pudra şekerini bir kasede karıştırarak beyazlatın. Yumurtanın sarılarını teker teker katıp yedirin. Diğer yandan kestanelerin kabuklarını ayıklayın. Bol suda haşlayın ve iç kabuklarını da çıkartın. Ezerek tel süzgeçten ya da püre makinesinden geçirin. Yumurta aklarını kar haline gelene kadar çırpın. Ekmekleri ufalayarak elekten geçirin. Yumurta aklarını, kestane püresini, ufalanmış ekmeği ve vanilyayı yağlı karışıma katın. Yağlanmış ve galetalanmış bir puding kalıbına, hazırlamış olduğunuz karışımı boşaltın. Kaynar suyun içinde yaklaşık olarak 1 saat 15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra da sudan ve kalıptan çıkartın. Çikolatalı sos veya krem şantiyle servis yapın. Afiyet olsun.
