600 g patates
2 tatlı kaşığı bal
3 çorba kaşığı elma sirkesi
1/4 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Yarım tatlı kaşığı tarçın
1 buçuk çorba kaşığı Orkide ayçiçek yağı
2 orta boy soğan
1 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı
1/4 tatlı kaşığı tuz
125 gram iç bezelye
Bezelyeli patates yemeği için önce bal, 2 çorba kaşığı sirke, kırmızıbiber ve tarçını bir kasede karıştırıp kenarda bekletelim. Daha sonra ayçiçek yağını bir tencereye, tencereyi de kısık ateşe oturtarak yağı kızdıralım. İyice ısındığında küp küp doğradığımız patatesleri ekleyip, ara sıra karıştırarak yaklaşık 5 dakika pişirelim. Patatesler hafif kavrulduktan sonra doğradığımız soğanları, tereyağını, tuzu, kalan 1 çorba kaşığı sirkeyi, 1/4 su bardağı suyu ve bezelyeleri de tencereye ekleyip, karışımı soğanlar altın sarısı bir renk alıncaya kadar pişirelim. İlk olarak hazırladığımız kasedeki ballı karışımı da tencereye ekleyip, sürekli karıştırarak, birkaç dakika daha pişirelim. Daha sonra tencereyi ateşten alıp sıcak ya da ılık olarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Selanik tatlısı
Şerbet için:
2 bardak toz şeker
2 tatlı kaşığı limon suyu
1,5 bardak su
Hamur için:
7,5 fincan un
3,5 fincan tereyağ
1 fincan pudra şekeri
Muhallebi için:
3 bardak süt
1 fincan nişasta
4 yumurta
1/2 tatlı kaşığı tuz
Sütü, kabarana dek kaynatın ve kaynamaya yüz tuttuğunda ocaktan alarak tuz ile nişasta karışımını katın. İyice karışınca tekrar ateşe koyun ve karıştırarak kıvamına gelene kadar pişirip soğumaya bırakın. Unu eleyin, pudra şekerini de unun üzerine eleyin. Ortasını havuz gibi açın ve içine azar azar eritilmiş tereyağını dökerken unu karıştırın. Yağın tamamını katınca karışımı yoğurarak hamur haline getirin. Daha sonra içi iyice yağlanmış tepsiye boşaltın ve bir parmak kalınlığında olacak şekilde düzeltin. Tepsiyi orta ısılı fırında üstü pembeleşene dek pişirin. Hamur fırında pişerken soğumuş muhallebiye yumurtaları teker teker ekleyin ve bir çatal yardımıyla karıştırarak yedirin. Sonra fırından çıkan hamurun üzerine boşaltın. Bir spatula yardımıyla üzerini düzeltin. Üstü pembeleşince fırından alın ve kenarda soğumaya bırakın. Şeker ve suyu bir tencerede karıştırıp kaynatın. İnmesine yakın limon suyunu ekleyin ve koyu bir şerbet haline gelince baklava biçiminde dilimlediğiniz tatlının üzerinde gezdirin. Tatlı şerbeti iyice çektikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.
