1 adet ufak balkabağı 1 adet kereviz
1 adet pırasa
2 diş sarımsak
6-7 adet arpacık soğanı
4 adet domates
Yarım limon suyu
1 adet şalgam
2 çorba kaşığı un
2,5 su bardağı tavuk suyu
1 adet tavuk göğsü
Tuz, kırmızı pulbiber, karabiber, kekik
4 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kabak
Balkabağı güveçte için kıÜüabağın sap kısmından yuvarlak bir kapak keselim. Kabağın çekirdeklerini ve liflerini temizleyelim, bir fırın tepsisine yerleştirdikten sonra içini dolduracak kadar kaynar su ekleyelim. Sonra kestiğimiz kapağı üzerine kapatıp yumuşayıncaya kadar pişirelim. Piştikten sonra suyu kepçeyle alalım. Dış kabuğuna zarar vermeden büyük bir kaşıkla kabağın içini çıkartalım ve içleri miksere koyup püre yapalım. Listedeki tüm sebzeleri küp şeklinde doğrayalım. Bir tencerede tereyağını kızdırıp arpacık soğanlarını bütün olarak pembeleştirelim. Pırasaları ve sarımsakları ilave edip ara sıra karıştırarak 5 dakika hafif ateşte yumuşayıncaya kadar pişirelim. Unu ilave edip karıştırarak köpürene kadar 2 dakika pişirelim. Tavuk suyunu, doğranmış tavuk göğsünü ve kabak püresini ayrı bir tencereye koyalım. Küp küp doğrayıp suya koyduğumuz kerevizleri süzüp, tuz, pulbiber ve karabiberle birlikte tencereye ilave edelim. Kaynadıktan sonra 20 dakika hafif ateşte pişirelim. Kereviz sapları ve şalgamları da katıp 20 dakika daha pişirelim. Domates, kabak küpleri ve kekiği ilave edip 10 dakika pişirelim. Ocaktan alınca limon suyunu ilave edelim. Güvecin içine doldurarak servis yapalım. Afiyet olsun.
Meyveli kaygana
2 su bardağı un
4 çorba kaşığı toz şeker
1 adet şeftali
1.5 su bardağı süt
Yarım paket tatlı mayası
Yarım paket margarin
3 yumurta
2 çorba kaşığı bal
1 çorba kaşığı limon suyu
Bir su bardağı çilek
Tuz
Meyveli kaygana için, tüm meyveleri bal ve limonla karıştırıp bir süre dinlenmeye bırakın. Diğer yandan kayganaları hazırlayın. Bir kaba, mayayla birlikte unu ekleyip bir tutam tuz koyun. Ortasına toz şekeri ve çırpılmış yumurtaları yerleştirip un ilave edip karıştırın. Sütü tek seferde ekleyin ve topaklanmasını önlemek için sürekli karıştırın. Daha sonra karışımı 10 dakika dinlenmeye bırakın. Demir bir tavayı ısıtıp çatala geçirdiğiniz margarinle iyice yağlayın. Sonra hazırlanmış karışımdan birbirine temas etmeyecek şekilde 3 tatlı kaşığı koyun. Kabarmaya başlayınca spatula yardımıyla çevirin. Karışımın tamamını bu şekilde kaygana haline getirin. Servis tabağına dizdiğiniz sıcak kayganaların üzerini ballı meyvelerle süsleyip, servis yapın. Afiyet olsun.
